Verffabrikant Anker Stuy breidt stevig uit

Anker Stuy Verven in Terwispel groeit de laatste jaren steeds tussen de 10 en 15 procent. Vooral de expansie in de Nederlandse houtindustrie en groeiende export naar het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa heeft het familiebedrijf doen besluiten stevig uit te breiden. De productievloer zal nog voor de zomer in grootte worden verdubbeld en in gebruik zijn.

Emile Stuy en medewerker Alle bij Anker Stuy Verven in Terwispel. Foto: Marchje Andringa

Emile Stuy en medewerker Alle bij Anker Stuy Verven in Terwispel. Foto: Marchje Andringa fd

Dat meldt mededirecteur en derde generatie van het familiebedrijf Emile Stuy. ,,We groeien mooi. Via een kantoor in Polen, een nieuwe vestiging in Engeland en orders in Azië zijn we verder aan het internationaliseren. En we zijn in Nederland de grootste leverancier voor de houtindustrie. We groeien hier met onze klanten mee, en voegen nieuwe producten toe”, zegt Stuy.

De uitbreiding, een hal van zo’n 1100 vierkante meter in oppervlakte die is voorzien van warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen, zorgt niet direct voor veel meer werkgelegenheid. Er zijn al wel een paar nieuwe krachten aangenomen in 2019. Het verfbedrijf telt nu 45 voltijdsbanen. ,,We hebben niet direct tien extra mensen nodig.”

Onderscheidend

Stuy verklaart het succes, in een markt met grote multinationals als AkzoNobel en PPG, door de onderscheidende kenmerken die het mkb-bedrijf meegeeft aan de verf - duurzaam, snelle droogtijden, lange tijd onderhoudsvrij, en ook brandwerendheid is een thema - en het meedenken in de productie bij afnemers.

,,We zijn een specialist in de timmerindustrie. Verf is er om een ondergrond te beschermen en te verfraaien, maar wij voegen graag wat toe. Als het spuiten van hout sneller kan omdat onze verf snel droog is, dan helpt dat. En een houtenkozijnenmaker kan tegen een aannemer zeggen dat zijn product dankzij onze verf net zo lang mee gaat als kunststof.”

De Friese onderneming van het jaar 2016 betreedt binnenkort ook de markt voor gelcoatings. Deze ingedikte polyesterhars wordt veelal gebruikt als beschermlaag voor boten, maar komt ook terecht op sanitair en snowboards. ,,In gelcoats zit styreen, dat vrijkomt bij gebruik. Je ruikt het ook als je een plamuur gebruikt. Onze gelcoat is styreenvrij en dus emissievrij. En dat is voor de fabrieken en de mensen die er mee werken zeer prettig”, zegt Stuy. ,,Producenten worden bijvoorbeeld via wetgeving gedwongen om hun emissies naar beneden te brengen.” De gelcoats worden met een apart logo onder de naam Anker Stuy Composites verkocht.

Vacatures

Machinist in opleiding

Arriva

Lid College van Bestuur

Talent Performance

Baliemedewerker

Stedelijk Museum Meppel

Nieuws

menu