Verkoop nieuwbouwwoningen op hoogste niveau in jaren, Fryslân piekt

De verkoop van nieuwbouwwoningen is flink opgelopen. Er zijn in de eerste helft van dit jaar volgens branchevereniging WoningBouwersNL de meeste nieuwbouwwoningen verkocht sinds 2006. Vooral in de meer landelijke provincies als Fryslân, Drenthe en Zeeland was er sprake van sterke stijgingen.

Nieuwbouwwoningen aan de Einekroes in Burgum.

Nieuwbouwwoningen aan de Einekroes in Burgum. Foto: Sjaak Hoekstra

Het zijn met name nieuwe appartementen die landelijk gezien meer worden verkocht. Volgens WoningBouwersNL, de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, verkopen projectontwikkelaars normaal gesproken 2500 tot 4000 appartementen in een half jaar. Op basis van cijfers van afgegeven afbouwcertificaten blijkt dat dit aantal nu is gestegen naar 7500.

Volgens onderzoeker Jannes van Loon van de organisatie speelt mee dat lokale overheden nu sterk inzetten op het aanjagen van binnenstedelijke projecten waar voornamelijk ruimte is voor appartementen. Hij vindt dit geen goede ontwikkeling, omdat er van het bouwen van onder meer rijtjeshuizen daardoor minder terechtkomt. Bouwen in de binnenstad is daarbij relatief duur. Inmiddels bestaat al 38 procent van het aanbod aan nieuwbouw uit appartementen, terwijl circa 80 procent van de belangstellenden juist het liefst een nieuwbouwwoning met bijvoorbeeld een tuin zou hebben. Vijftig inschrijvingen op één zogeheten grondgebonden woning is volgens de branche niet ongebruikelijk.

Helft meer dan gemiddeld

In alle provincies is het verkoopvolume minimaal 18 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral op de relatief kleine markten in de provincies Fryslân (plus 48 procent), Drenthe (plus 47 procent), en Zeeland (plus 42 procent) zijn de hoogste stijgingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Ook de meer stedelijke provincies waarvan oudsher veel nieuwbouw wordt verkocht, doen het goed. Zo werden er in Zuid-Holland 4977 nieuwbouwkoopwoningen verkocht en in Noord-Holland 3455. Dat is respectievelijk 33 procent en 38 procent hoger dan het langjarig gemiddelde.

Landelijke toename van 18 procent

In de eerste helft van dit jaar werden er in Fryslân 559 afbouwcertificaten afgegeven. Vorig jaar waren dat in deze periode 499. In de provincie Groningen ging het van 305 naar 440, in Drenthe van 382 naar 465 en in Flevoland van 775 naar 857. In een jaar tijd waren er echter wel geringe afnames in Overijssel, Utrecht en Zeeland.

Landelijk werden er in de eerste helft van dit jaar ruim 19.500 nieuwe koopwoningen verkocht. In de eerste helft van 2020 ging het om ruim 16.500 stuks. Dat komt neer op een toename van 18 procent.