Dit artikel is vandaag gratis

Vertrouwen onder Friese ondernemers gedaald, kostenstijgingen veelal niet doorberekend aan de klant

Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock.

De stemming onder ondernemers in Fryslân over hun verdiensten is een stuk somberder geworden dit kwartaal. Het saldo van optimisten en pessimisten is nog net positief, terwijl bij een meting drie maanden geleden het optimisme groot was. Het past in het landelijke beeld van een gedaald producentenvertrouwen.

Dit meldden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW maandag op basis van de Conjunctuurenquête Nederland, waarvoor de vragen begin juli zijn afgenomen. De stemming sloeg het hardst om in de horeca, in de bouw is er juist volop optimisme.

Kostenstijgingen van grondstoffen en energie spelen veel ondernemers parten. Meer dan de helft zegt die voor een klein gedeelte of helemaal niet te kunnen doorberekenen aan klanten. In Fryslân geldt dat zelfs voor 61,1 procent van de ondernemers.

Bijna zes op de tien Friese ondernemers denkt het afgelopen half jaar een positief bedrijfsresultaat te hebben behaald. 11,3 procent denkt in de min te zijn uitgekomen in de eerste helft van 2022. Dat wijkt weinig af van het landelijke beeld. Friese ondernemers waren vorig kwartaal al in meerderheid somber over het economisch klimaat in de zomermaanden en die gemoedstoestand is gebleven. Landelijk heeft het bedrijfsleven nu die vrees overgenomen voor de omzet en winst de komende maanden.

Nieuws

menu