Vraag naar zuivel stokt ondanks heropeningen horeca door coronaversoepelingen; melkprijs FrieslandCampina is gedaald

Na maanden van stijging is de melkprijs die zuivelbedrijf FrieslandCampina aan leden betaalt gedaald. De vraag naar zuivel valt tegen.

Een vrachtwagen van FrieslandCampina

Een vrachtwagen van FrieslandCampina Foto: ANP

De zuivelprijs zat in het voorjaar van 2020 op een dieptepunt als gevolg van de coronapandemie. Sindsdien steeg die weer gestaag, en de verwachting was dat de stijging door zou zetten nu de horeca open gaat.

Maar in juli betaalt FrieslandCampina 37,50 euro per honderd kilo melk. Dat is 50 cent minder dan in juni. De opbrengst van melk valt tegen ten opzichte van de verwachtingen, en dus wordt de betaalde melkprijs gecorrigeerd. Zonder die correctie zou de prijs stabiel zijn gebleven. ‘Dit komt door een afvlakking in de melkprijsstijgingen van de referentiebedrijven, die wordt veroorzaakt doordat er vooralsnog geen sterk aantrekkende vraag naar zuivel is in de westerse wereld ondanks het opengaan van horeca’, schrijft FrieslandCampina.

De melkprijs voor biologische melk steeg met 25 cent, en deze melk levert in juli 48,75 euro per honderd kilo op. De prijs voor biologische melk is al maanden stabiel.