Dit artikel is vandaag gratis

Veel mensen klagen over de stijging van hun WOZ-waarde. Een flinke stijging van de WOZ-waarde is echter geen reden om bezwaar te maken | Column

Arno ter Hart. Beeld: FD

Inmiddels is bij de meeste woningeigenaren de WOZ-waarde op de deurmat gevallen. Dat zal waarschijnlijk flink hoger zijn dan het jaar ervoor. Maar misschien vindt u het best meevallen.

De WOZ-aanslag is namelijk gebaseerd op peildatum 1 jan 2021. In 2022 zijn de prijzen circa 20 procent gestegen. Dus als het gelijkwaardige huis van de buren net verkocht is, moet u dat deel van deze koopsom aftrekken om tot een juiste WOZ-waarde te komen.

Het is altijd de moeite waard om de aanslag eens goed te bekijken, dat kan u namelijk geld opleveren. Uit eigen onderzoek van een bureau dat bezwaar maakt tegen de WOZ-aanslagen blijkt dat een op de vijf WOZ-waarden te hoog is vastgesteld. Dat is best fors, maar ook ruim de helft is te laag vastgesteld volgens het onderzoek.

De WOZ-waarde is de basis voor de gemeentelijke belasting en de waterschapheffing en wordt ook gebruikt voor het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hoe hoger de vastgestelde WOZ-waarde, hoe meer u dus moet betalen aan belastingen en heffingen.

Leuke meevaller

In de OZB-aanslag scheelt een iets lagere WOZ-waarde vaak maar een paar tientjes. Het grootste voordeel is echter te behalen bij het eigenwoningforfait in de belastingaangifte. Dit jaar bedraagt het percentage van de woningwaarde dat bij het inkomen moet worden opgeteld 0,45 procent voor woningen tot ruim een miljoen euro. Als de WOZ-waarde ongeveer 45.000 euro lager wordt vastgesteld, scheelt dat 200 euro op uw inkomen en afhankelijk van in welke belastingschijf u valt, scheelt dat al snel 70 tot 100 euro per jaar aan belasting. Leuke meevaller toch?

Veel mensen klagen over de stijging van hun WOZ-waarde. Een flinke stijging van de WOZ-waarde is echter geen reden om bezwaar te maken. Het gaat erom of de vastgestelde waarde reëel is. Het kan natuurlijk zo zijn dat de waarde van uw woning al jaren te laag is vastgesteld.

Taxatieverslag

Als u twijfelt aan de juistheid van de WOZ-waarde, vraag dan altijd het taxatieverslag op bij de gemeente. In dit taxatieverslag staan de woningen waarmee uw woning is vergeleken. Het kan zijn dat deze woningen anders zijn dan uw woning, bijvoorbeeld omdat de ligging anders is, het perceel van de woning groter is of de woning beter is onderhouden.

Bezwaar maken is heel eenvoudig. Bij sommige gemeenten kan dat digitaal of zelfs per telefoon. Even googelen levert al snel een aantal voorbeelden voor een bezwaarschrift op. Het bezwaar dient binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bij de gemeente te zijn ingediend.

Aan het maken van bezwaar zijn geen kosten verbonden. Er zijn echter ook veel bedrijven die reclame maken dat ze gratis bezwaar voor u maken. Zij krijgen een vergoeding van de gemeente op het moment dat zij in het gelijk worden gesteld. Het bezwaar is dus gratis voor u, maar wordt uiteindelijk door de hele gemeenschap betaald.

ir. Arno ter Hart uit Akkrum is register makelaar-taxateur onroerende zaken bij Ter Hart Huiskoopadvies & Taxaties, www.huiskoopadvies.nl

Vacatures

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Financieel Manager

De Zwarte Hond

Baliemedewerker

Stedelijk Museum Meppel

Nieuws

menu