Werkgevers willen versoepeling van de stikstofregels, maar volgens VNO-NCW Noord is het geen oproep om de aanpak van stikstof uit te stellen

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op de stikstofregels te versoepelen. De werkgeversverenigingen willen zo voorkomen dat Nederland nog verder ‘op slot’ komt te zitten. Volgens Hans van der Werf van de Friese Milieu Federatie lijkt het op het creëren van weer een geitenpaadje.

Braakliggend terrein voor een toekomstige woonwijk in Noord-Brabant. In die provincie worden met het oog op stikstofnormen geen vergunningen meer verleend.

Braakliggend terrein voor een toekomstige woonwijk in Noord-Brabant. In die provincie worden met het oog op stikstofnormen geen vergunningen meer verleend. Foto: ANP

Volgens Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord, is het geen oproep om de stikstofaanpak uit te stellen. ,,Er is een stikstofprobleem waar we wat mee moeten. Maar we hebben onszelf in Nederland zulke strenge normen opgelegd dat als er bij wijze van spreken een gans in een wei poept er al sprake is van een stikstofoverschrijding. In omringende landen, waar ook een stikstofprobleem speelt, wordt met veel soepeler regels gewerkt. Wij pleiten voor een gelijkwaardig speelveld.”

Uitkoop piekbelasters