Dit artikel is vandaag gratis

Werknemers van Empatec in Sneek leggen maandag tijdelijk het werk neer om aandacht te vragen voor hun ‘nijpende financiële positie’

Een van de werkbedrijven van Empatec in Sneek. Foto: Niels de Vries

Empatec werknemers van de locatie Tingietersstraat 1 in Sneek leggen maandag tijdelijk het werk neer om aandacht te vragen voor hun ‘nijpende financiële positie’. Dat heeft vakbond CNV Overheid bekendgemaakt.

Het CNV wil dat de lonen bij het sociale leerwerkbedrijf met 10,5 procent omhoog gaan. Op die manier blijft de koopkracht van de medewerkers in stand, aldus de vakbond, die daarnaast wil dat de reiskostenvergoeding omhoog gaat van 10 cent per kilometer naar 21 cent.

De werknemers van Empatec vallen deels onder de cao Aan de Slag en deels onder de cao Sociale Werkvoorziening. De eerste loopt eind dit jaar af, de tweede eind 2025.

Nico Foppen, bestuurder van CNV Overheid, zegt dat veel mensen in dienst van de sociale leerwerkbedrijven hun rekeningen niet of bijna niet meer kunnen betalen. ,,Dagelijks ontvangen wij hierover verontrustende signalen van werknemers. Het gaat hierbij vaak om zeer kwetsbare mensen, die niet meer weten hoe het verder moet. De versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon was uiteraard helpend, maar repareert de loongebouwen in beide cao’s niet.”

De werkonderbreking staat gepland voor maandag tussen 8.30 uur en 10 uur. In die anderhalf uur laat CNV de medewerkers een ludiek spel spelen, om hen te laten zien wat de impact is van de prijsstijgingen op hun dagelijks leven.

Vacatures

Lefier heeft meerdere vacatures

Lefier

Werkvoorbereider Infra

Geomaat

Werken op de SEH, OK of IC?

Ommelander Ziekenhuis Groningen

Nieuws

menu