Woningverkopen zakken flink in tijdens tweede kwartaal, vorig jaar nog fors meer aanvragen voor Nationale Hypotheek Garantie

In het net afgelopen tweede kwartaal zijn er flink minder woningen verkocht op de oververhitte woningmarkt. Dat blijkt uit het aantal hypotheekaanvragen volgens De Hypotheker. 2020 was nog een jaar met flink meer hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vooral door een sterke toename van oversluitingen en als gevolg van verbouwwerkzaamheden.

De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe.

De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe. Foto: ANP

In het tweede kwartaal van dit jaar daalde het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met 22 procent vergeleken met die periode vorig jaar. Hoewel de vraag naar huizen onverminderd hoog is, bevindt het aantal transacties zich op een dieptepunt, schetst De Hypotheker in het donderdag uitgegeven kwartaaloverzicht. Bijna de helft van de hypotheekaanvragen is op dit moment afkomstig van huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten (27 procent) of hun woning willen verbeteren, bijvoorbeeld door te verbouwen of verduurzamen (19 procent).

Het totaal aantal hypotheekaanvragen steeg in het tweede kwartaal van 2021 nog wel 28 procent ten opzichte het tweede kwartaal in 2019. Dat is dus niet het gevolg van de aankoop van meer huizen, maar komt door een toename van oversluitingen. De sterkste stijging is zichtbaar onder 55-plussers (plus 35 procent), die er vaak voor kiezen de hypotheek over te sluiten.

Stilstand

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is ten opzichte van 2019 flink gedaald, met uitzondering van jonge huizenkopers tot 35 jaar (plus 15 procent). Ook de stijging onder deze doelgroep is volgens De Hypotheker tot stilstand gekomen.

Terwijl in 2020 nog elk kwartaal sprake was van een forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen in de leeftijdsgroep tot 35 jaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, is sinds begin dit jaar een daling ingezet. Deze daling bedroeg in het tweede kwartaal 18 procent, terwijl in dezelfde periode een jaar geleden juist sprake was van een recordstijging van 40 procent.

Volgens het kwartaaloverzicht is het gemiddelde hypotheekbedrag sinds 2019 met 20 procent is gestegen (van 272.000 naar 326.000 euro) en ten opzichte van 2020 met 12 procent (vanaf 292.000). Niet eerder was er volgens de organisatie sprake van zo’n enorm tekort aan betaalbare woningen. Dit jaar wordt een gemiddelde prijsstijging van 10 procent verwacht.

Het aantal oversluiters is sinds 2019 zeer sterk toegenomen (plus 145 procent). Op dit moment wordt ruim een kwart van de hypotheekaanvragen gedaan om de hypotheek over te sluiten. Bijna een op de vijf hypotheekaanvragen is afkomstig van huizenbezitters die hun woning willen verbouwen of verduurzamen.

Lastiger

In verschillende regio’s waar de huizenprijzen afgelopen jaar hard opliepen, werd het voor huishoudens lastiger om voor een NHG-hypotheek in aanmerking te komen. Onder andere in de Randstad en in Flevoland gebeurde het vaker dat huizenprijzen tot boven de NHG-kostengrens van 310.000 euro stegen. Als ook in energiebesparende maatregelen werd geïnvesteerd lag deze grens op 328.600 euro.

De groei van het aantal garanties kwam volgens het donderdag gepresenteerde jaarverslag van de organisatie NHG met name van grote gemeenten buiten de Randstad. In 2020 was het aantal nieuwe garanties 11.600, ofwel bijna 10 procent hoger dan in 2019. Deze toename deed zich vooral voor in de grote gemeenten buiten de Randstad, zoals Apeldoorn (plus 12 procent), Emmen (plus 14 procent), Enschede (plus 16 procent) en Leeuwarden (plus 17 procent, ofwel van 1195 naar 1400).

Flinke stijging

In 2020 steeg het aantal verstrekte hypotheken met NHG landelijk met 10 procent. In dit coronajaar werden meer dan 132.000 hypotheken afgesloten met het vangnet van NHG, waarmee de risico‘s van eigenwoningbezit worden beperkt. De organisatie NHG stelt net als De Hypotheker dat de stijging met name wordt veroorzaakt door meer verbouwingen gedurende de coronacrisis en aankoop en oversluiten van bestaande hypotheken vanwege de lage hypotheekrente. In 2020 werden bijna 90.000 nieuwe hypotheken met NHG voor de aankoop van een woning geregistreerd.

NHG had vorig jaar 1,5 miljard euro aan vermogen achter de hand. Dat stelt de organisatie in staat om grote verliezen op te vangen, zonder direct een beroep te hoeven doen op steun van de overheid. Sinds het begin van de coronacrisis biedt NHG woningeigenaren ook extra ondersteuning, onder meer met betaalpauzes voor woningbehoud.