Harlinger jachtbouwer Icon Yachts komt in handen van Zwitserse zakenman Micca Ferrero

Jachtenbouwer Icon Yachts heeft een nieuwe grootaandeelhouder. De Zwitserse zakenman en bedrijfsjurist Micca Ferrero heeft een meerderheidsbelang verworven in de Harlinger scheepswerf.

IJsbreker Ocean Ness, die bij Icon Yachts tot luxe verkenningsjacht wordt omgebouwd, werd in augustus de haven van Harlingen binnengeloodst.

IJsbreker Ocean Ness, die bij Icon Yachts tot luxe verkenningsjacht wordt omgebouwd, werd in augustus de haven van Harlingen binnengeloodst. Foto: GUY FLEURY PHOTOGRAPHY

Ferrero is oprichter van een advocatenkantoor in het Zwitserse Lugano dat bedrijven en families adviseert bij fiscale zaken. In zijn woonplaats Monaco bemiddelt hij voor families en bedrijven bij bankzaken en de aankoop van huizen, jachten en auto’s in het vorstenstaatje. Zijn naam wordt ook geassocieerd met een aantal internationale vennootschappen van investeerders. Nu heeft hij een meerderheidsbelang verworven in de Harlinger scheepswerf, die zich specialiseert in het opknappen van luxe jachten voor de superrijken.

Het is niet voor het eerst dat buitenlandse investeerders aandeelhouder zijn van Icon Yachts, dat in 2005 werd opgericht door projectontwikkelaar Ton van Dam en de Canadees-Russische miljonair Alexander Shnaider, een zakenpartner van Donald Trump. Toen de scheepswerf tijdens de bankencrisis door tegenvallende opdrachten personeel moest ontslaan en in 2014 failliet ging, werd het door een Russische bankier Alexander Mazanov opgekocht.

Voldoende werk

Inmiddels heeft de scheepswerf volgens directeur Tony Gale voldoende werk om handen. Begin vorig jaar ging het luxueuze superjacht Ragnar te water. Dit voormalige bevoorradingsschip en ijsbreker van reder Wagenborg werd in Harlingen omgebouwd tot luxe verkenningsjacht voor arctische reizen. De huidige eigenaar van de Ragnar zou wederom een Russische miljonair zijn, de in Monaco gevestigde Vladimir Strzhalovsky.

Momenteel wordt voor een andere opdrachtgever het Noorse offshore onderhoudsschip Ocean Ness omgebouwd tot superjacht. Dit in 2001 gebouwde, 66 meter lange schip werd vorige maand de haven van Harlingen binnengeloodst. De Ocean Ness zal met vier meter worden verlengd en geschikt gemaakt worden voor luxe expedities.