Dit artikel is vandaag gratis

Pride Pelgrimage gaat dankbaar langs elf kerken. Maar het kan nog beter, zo vinden gelovige lhbti'ers

De regenboogvlag hangt aan de Westertoren in Amsterdam. Foto: ANP

Dit jaar viert Amsterdam Pride het 25-jarig bestaan. Gelovige lhbti’ers vieren het jubileum mee. Dat doen zij met een pelgrimage langs elf kerken, op een route van Utrecht naar Amsterdam.

De deelnemers vieren vrijdag 30 en zaterdag 31 juli dat er ruimte is voor diversiteit in de Pride-community en in inmiddels vele kerken. ,,De pelgrimage vraagt ook aandacht voor wat er nog beter moet, dichtbij en veraf, in de eigen community en in de kerken”, aldus ds. lhbt-predikant Wielie Elhorst, die coördinator is van de Religious Pride. Het thema van de Amsterdam Pride 2021 is ‘Take Pride in Us’.

,,Na 25 jaar mag er gevierd worden, maar er is evenzeer reden voor reflectie. De Pride-community is divers, maar niet iedereen voelt zich vertegenwoordigd.” Met de Pride Pelgrimage willen gelovige lhbti’ers - lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse - onderstrepen dat zij zich onderdeel voelen van de lhbti-beweging die vrijheid en gelijkwaardigheid nastreeft voor iedereen.

Aanmoedigen

Al decennialang spannen gelovige lhbti’ers en hun bondgenoten zich in voor kerken waarin iedereen zich welkom kan voelen en waarin iedereen op gelijkwaardige basis mee kan doen. De Pride Pelgrimage wil vooral danken voor de vooruitgang die is geboekt, maar wil kerken en geloofsgemeenschappen die nog niet zover zijn, evenzeer aanmoedigen stappen te zetten naar meer inclusiviteit. Wielie Elhorst: ,,De nadruk ligt op de dankbaarheid. Nagenoeg alle kerken die we op de route Utrecht-Amsterdam hebben uitgenodigd hun deuren open te zetten, hebben enthousiast hun medewerking toegezegd.”


Vieren

De Pride Pelgrimage is georganiseerd door het Pride Kerkdienstteam. In iedere kerk vindt een korte viering plaats. De kerken die bezocht worden doen mee in de gebeden die zijn geschreven. Vanuit sommige kerken lopen leden een stukje van de route mee. In de Pride Pelgrimage lopen ook twee Pride-ambassadeurs mee: Axe Leito en Tieneke Sumter. Mede vanwege de coronapandemie kan slechts een beperkt aantal mensen meelopen. De inschrijving is inmiddels gesloten. De start is vrijdagmorgen (9.30 uur) in de Janskerk in Utrecht. Het slot is op zaterdag om 14.15 uur: in de Westerkerk en bij het Homomonument in Amsterdam.

KRO-NCRV

De KRO-NCRV staat uitgebreid stil bij de Pride Amsterdam. De programmering staat in het teken van de lhbti-liefde. Met de hashtag #liefdeisvooriedereen onderstreept KRO-NCRV deze boodschap op socials, online, radio en tv. In De verwondering praat Annemiek Schrijver zondag 1 augustus (NPO2, 8.30 uur) met Alexander Noordijk.

Als theologiestudent werd hem verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Jarenlang liet hij de kerk links liggen, maar hij werd alsnog predikant. In Jacobine op 2 is er op zondag 8 augustus een gesprek over het twintig jaar openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Die uitzending begint om 17.10 uur.

Nieuws

menu