Katholieke kerkgangers zijn progressiever in hun standpunten dan gewone Nederlanders. Drie kwart van de ondervraagden wil vrouwelijke priesters

Een onderzoek van I & O Research laat zien dat katholieken op bepaalde punten veel vooruitstrevender denken dan de Rooms-Katholieke Kerk zelf. Bijvoorbeeld als het gaat om vrouwelijke priesters, euthanasie en homorelaties.

Er blijkt een kloof te zijn tussen actieve katholieken en de kerkleiding. Ze vinden dat de kerk onvoldoende met de tijd meegaat.

Er blijkt een kloof te zijn tussen actieve katholieken en de kerkleiding. Ze vinden dat de kerk onvoldoende met de tijd meegaat. Foto: ANP

Er hebben aan de enquête een kleine negenhonderd mensen meegedaan die zichzelf als katholiek beschouwen (de actief katholieken) en circa 1000 voormalig katholieken. Die laatste categorie bestaat uit mensen die katholiek zijn opgevoed, maar zijn afgehaakt. De groep actieve katholieken is qua geslacht, leeftijd en opleiding representatief voor de katholieken in Nederland, aldus het onderzoeksbureau.