Al 35 jaar kerstmaaltijden voor daklozen in het Aanloophuis

De natte, koude en donkere decembermaand is voor dak- en thuislozen een moeilijke periode. Om ook iets voor hen te kunnen doen, opende ds. Gerlof van der Berg 35 jaar geleden, Kerst 1983, het Aanloophuis aan de Bagijnestraat in Leeuwarden. Woensdag wordt bij het 35-jarig bestaan stilgestaan met een kerstmaaltijd.

Eduard van Breeden: ,,Op Tweede Kerstdag hebben we extra lekker eten, dat wordt gesponsord door restaurants.”

Eduard van Breeden: ,,Op Tweede Kerstdag hebben we extra lekker eten, dat wordt gesponsord door restaurants.” Foto: Jan Spoelstra

,,Met Kerst doen we altijd iets bijzonders”, zegt Eduard van Breeden (51) uit Leeuwarden, vrijwilliger bij het Aanloophuis. ,,Woensdag hebben we een korte kerstbijeenkomst en extra lekker eten, dat wordt gesponsord door restaurants. Op dit soort dagen worden we goed bezocht, het gezamenlijk eten wordt gewaardeerd.”

Buitenslaper

Sommige van de mensen komen al jaren lang bij het Aanloophuis, vertelt Van Breeden. ,,Op een beetje drukke zondag komen zo tachtig man binnen. Er zijn gasten die een paar jaar aaneen bij ons komen, soms zijn ze daarna weer een tijdje buiten beeld, maar dan kunnen ze zo ineens weer terugkomen.”

Een deel van de gasten is ‘buiten-slaper’, dat is iemand die overnacht onder bruggen en viaducten of die in het Leeuwarder Bos slaapt. ,,Maar er komen ook veel mensen die thuis de boel niet op orde hebben. De groep verandert de laatste jaren wel. Eerst kwam misschien nog wat vaker de ouderwetse zwerver, waar we een geromantiseerd beeld van hebben. Maar nu zijn het steeds meer mensen met dubbele problematiek, zoals een verslavingsverleden en psychische problemen.”

We komen duidelijk voort uit de kerken, maar we staan open voor iedereen. We evangeliseren niet

Van Breeden is nu acht jaar vrijwilliger bij het Aanloophuis. Zijn vader was 35 jaar geleden bij de oprichting ook al vrijwilliger. ,,In die tijd was het huis ook ’s nachts open, mijn vader draaide toen vaak nachtdiensten, maar dat liep niet altijd goed, er waren te veel problemen. Daarom hebben we nu geen nachtopvang meer.”

Goedkoop bord eten

Het huis, financieel gesteund door de Leeuwarder kerken, staat op weekenddagen open voor mensen die behoefte hebben aan een warme plek, een luisterend oor of een goedkoop bord eten.

Volgens coördinator Titia de Boer ontstond het huis uit de sociale betrokkenheid van ds. Van der Berg: ,,Hij werkte in de jaren tachtig in Leeuwarden, maar hij had geen eigen gemeente. Hij was veel op straat en sprak daar met iedereen.”

Aanloophuis

Zo leerde de predikant mensen kennen die op straat leefden. Hij wilde iets voor hen doen, vooral in de weekenden. De Boer: ,,Daarom verzamelde hij een groep vrijwilligers uit verschillende kerken om zich heen en met hulp van de kerken werd het pand aan de Bagijnestraat aangekocht. Hij opende het huis met een kerstmaaltijd in 1983.”

Deze Kerst is het Aanloophuis alleen tweede kerstdag geopend. ,,Dat is een heel bewuste keuze”, zegt De Boer. ,,We stemmen dat af met het Leger des Heils; zij zijn dit jaar op eerste kerstdag geopend.”

De Boer zorgt er met een groep van ruim honderd vrijwilligers voor dat het huis tegenwoordig het hele jaar op zaterdagen en op zondagen geopend is. Ook met Kerst zijn vrijwilligers nodig. ,,Dat is wel een moeilijke dag om goed te vullen natuurlijk, omdat iedereen ook eigen verplichtingen heeft. Maar uiteindelijk hebben voor woensdag zelfs te veel mensen zich aangemeld. Zo betrokken zijn ze allemaal.”

Luisterend oor

De vrijwilligers zijn veelal verbonden aan een van de kerken in Leeuwarden. ,,We komen duidelijk voort uit die kerken, maar we staan wel echt open voor iedereen”, zegt De Boer daarover.

,,We houden iedere zondagmiddag een kleine kerkdienst in een kapelletje op de bovenverdieping voor wie dat wil. Dan komt er een voorganger en gaan er twee, vier of zes man mee. Ze lezen dan iets uit de Bijbel en er is gelegenheid om ergens bij stil te staan als ze dat willen. Verder lezen we ook bij gezamenlijke maaltijden een stukje uit de Bijbel. Maar we willen niet evangeliseren. Het belangrijkste is een luisterend oor bieden en beschikbaar zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu