Vasthouden aan de traditionele Bijbelse standpunten of het homohuwelijk toestaan: de Anglicanen maken zich op voor een krachtmeting

De Anglicaanse Kerk in Engeland is al jaren verdeeld over de vraag of ze ruimte wil bieden aan een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. In aanloop naar de generale synode in februari, die de knoop daarover moet doorhakken, spreken voor- en tegenstanders zich steeds nadrukkelijker uit.

 Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury.

Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury. Foto: EPA

Ze zijn er bepaald niet gerust op, de behoudende anglicanen die graag willen dat de Engelse kerk vasthoudt aan de traditionele, Bijbelse standpunten over huwelijk en seksualiteit. Daarom slaan ze deze week de handen ineen: het nieuwe platform Anglican Orthodox, een brede coalitie van conservatieve organisaties, geestelijken en leken in de Anglicaanse Kerk, moet een ‘positieve visie op het huwelijk’ verspreiden. Het platform, onder leiding van de predikant Paul Eddy, wil dat de generale synode ‘de Bijbelse leer handhaaft, namelijk dat het huwelijk door God is verordend voor het leven en bestemd is voor één man en één vrouw’.

Nieuws

menu