Dit artikel is vandaag gratis

Angst voor terreuraanslagen: alle Franse kerken worden extra bewaakt met Kerst

Politie bij de Sacre-Coeur in 2020. Foto: AFP

De terroristische dreiging in Frankrijk is zo groot dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken de politie heeft gevraagd om extra versterking en bewaking bij alle Franse kerken en synagogen tijdens Kerst en het Joodse feest Chanoeka.

Het gaat om politiebescherming van 18 tot 26 december, als Joden Chanoeka vieren, en tijdens de kerstvakantie, ’s nachts. Dat bericht de Franse krant Le Figaro . Daarnaast is er verscherpt toezicht op 24 december, tijdens de nachtmis, en tijdens het Armeense kerstfeest op 6 januari en het orthodoxe kerstfeest op 7 januari.

Elke afdelingsprefect (vertegenwoordiger van het centraal gezag in de departementen) zal in samenwerking met degenen die verantwoordelijk zijn voor de eredienst risico’s inventariseren en het aantal politiemensen daarop aanpassen.

Zichtbaar aanwezig

De gendarmes zullen toezicht houden op de voertuigen die geparkeerd staan in de buurt van gebedshuizen, met het oog op een eventuele bomaanslag. Verder is het van belang dat de politie zichtbaar aanwezig is tijdens kerkdiensten en andere godsdienstige samenkomsten aan het eind van het jaar.

Het niveau van de terroristische dreiging heet nu ‘zeer hoog’.

Nieuws

menu