Dit artikel is vandaag gratis

Anne van der Bijl, oprichter Open Doors, overleden

'God’s smuggler' Anne van der Bijl is overleden op 94-jarige leeftijd. Foto: Renske Meinema Photography

De oprichter van Open Doors Anne van der Bijl is overleden. Zijn overlijden werd dinsdag door een woordvoerder bevestigd tegenover het Nederlands Dagblad. Van der Bijl was 94 jaar.

Over het werk van Anne van der Bijl als evangelist achter het IJzeren Gordijn verscheen een boek, God’s smuggler , Gods smokkelaar.

Anne van der Bijl richtte 66 jaar geleden zijn stichting op om op te komen voor vervolgde christenen achter het IJzeren Gordijn. In een Volkswagen Kever met verborgen ruimtes smokkelde Van der Bijl bijbels naar de toenmalige communistische landen in het Oostblok.

Brother Andrew

Van der Bijl werd bekend als ‘Brother Andrew’, een naam die synoniem werd voor de Nederlander die zich inzette voor verdrukte christenen die niet in beeld waren.

Inmiddels heeft Open Doors kantoren in 22 landen. De stichting publiceert elk jaar een ranglijst van landen waar christenen het meest vervolgd worden.

Bij het 65-jarig bestaan van de stichting schreef de huidige directeur Martin Dees in het Friesch Dagblad : ‘Het inspirerendst vond ik altijd het radicale ontspannen geloof dat Anne demonstreerde. Zoals bleek bij zijn bezoek aan een Koranschool in Pakistan, in zekere zin toch ‘het hol van de leeuw’! Daar getuigde hij vrijmoedig van Jezus en maakte nieuwe vrienden.’

Nieuws

Meest gelezen

menu