Dit artikel is vandaag gratis

Op 6 november klinkt Bach-cantate BWV 109 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden, die 300 jaar geleden ook al in Leipzig te horen was

Het standbeeld van Bach in Leipzig. Foto: Shutterstock

In de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden wordt zondag 6 november de Bach-cantate BWV 109 uitgevoerd. Een muziekstuk dat voor het eerst te horen was op 17 oktober 1723 in Leipzig, volgend jaar precies driehonderd jaar geleden.

Johann Sebastian Bach (1685–1750) schreef in de jaren 1723-1748 zijn cantates. Waarschijnlijk componeerde hij er 295, waarvan er 202 bewaard zijn gebleven. De cantate gold als muzikale omlijsting van de kerkdienst in Leipzig.

De cantate ‘Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben’ BWV 109 (‘ Heer, ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp’ ) wordt in Leeuwarden uitgevoerd door het cantatecollectief Ewiges Feuer, dat onder leiding staat van dirigente Geke Bruining-Visser. Solisten zijn David van Laar (altus) en Maarten Romkes (tenor). Organist is Kees Steketee.

Hart onder de riem

‘In deze cantate steekt de alt de twijfelaar een hart onder de riem: God staat hem bij in de strijd zodat het geloof uiteindelijk overwint’, zo is te lezen op de site van de Nederlandse Bachvereniging.

De commissie Cantatediensten van de Grote Kerk houdt met regelmaat vieringen waar de werken van diverse componisten klinken. Aanvang is 19.00 uur. De kerk is open vanaf 18.30 uur.

Nieuws

menu