Onverwacht zat Bauke Deelstra met zijn vrouw in een Fries ziekenhuis: 'Het leven loopt vaak anders dan je van tevoren in de planning hebt, maar het is mooi als je daarin Gods sturende hand mag herkennen'

Bauke en Evie Deelstra waren deze zomer in Nederland op verlof in verband met een bruiloft. Daarna zouden ze terugvliegen naar Albanië maar dat liep allemaal anders. Het lukte maar niet om tickets te boeken. Dat bleek achteraf een geluk.

De poliklinieken van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

De poliklinieken van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Foto: Jilmer Postma

Het is ons streven als gezin om zoveel mogelijk tijd in Albanië door te brengen. Dat is belangrijk omdat we in dit land relaties opbouwen. Daar gaat veel tijd in zitten en daarvoor moeten we in het zendingsland, waar we naar zijn uitgezonden, aanwezig zijn.

Toch zijn we deze zomer naar Fryslân teruggekeerd, omdat we waren uitgenodigd voor de bruiloft van een bevriend stel. We wilden erg graag bij dit speciale moment aanwezig zijn en bovendien konden we op deze manier onze familie en vrienden weer even zien.

Om als zendingswerker even terug te zijn is enorm intensief. Je wilt niemand teleurstellen en daardoor spreek je met veel mensen in korte tijd af. Het is namelijk leuker om iemand in het echt, fysiek, te zien dan via het beeldscherm. Dit zullen mensen herkennen die familie of vrienden op afstand hebben zitten. We wilden een week na de bruiloft, op een vrijdag, weer naar Albanië terugvliegen. We hadden onze retourvlucht nog niet geboekt, omdat we hoopten op gunstige lastminutetarieven.

Prijzen verdubbeld

Op woensdagmorgen gingen we naar de website van de vliegmaatschappij om te boeken. Nadat we alle gegevens hadden ingevuld, wilden we tot betaling overgaan. Opmerkelijk genoeg lukte dit niet, waarna we het nog een paar keer probeerden. Tot wel vier keer toe mislukte het! Erg vreemd, want dit was ons nog nooit eerder overkomen. We besloten om ’s middags weer een poging te wagen, maar toen zagen we dat de prijzen waren verdubbeld.

Dit was frustrerend en daarom besloten we maar op de donderdagochtend - een dag voor ons gewenste vertrek - de tickets te boeken. Tot onze verrassing zagen we dat het vliegtuig vol zat. Tijdens onze vluchten op dit traject hebben we dat nog nooit eerder meegemaakt: er waren altijd lege plaatsen. Er zat niks anders op dan maar de vlucht van maandag te nemen. Het boeken van deze vlucht lukte wonderbaarlijk genoeg wel in één keer.

Hoewel het voor ons een teleurstelling was dat we niet op onze gewenste vertrekdag terug konden reizen naar Albanië, zijn we daar achteraf gezien heel blij mee. In de loop van de week kreeg mijn vrouw Evie namelijk pijn in haar zij. Hoewel dat met lichte klachten begon, nam dat steeds meer toe. Via ‘onze huisarts’ is Evie uiteindelijk zelfs doorverwezen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) in ziekenhuis Nij Smellinghe In Drachten.

Ontstekingswaarden

Dit gebeurde op de vrijdag dat we eigenlijk in het vliegtuig naar huis zouden zitten. In eerste instantie konden de artsen in het ziekenhuis niets verontrustends vinden en dus gingen we maar terug naar huis. Op zaterdag nam de pijn echter nog verder toe en bleken Evie haar ontstekingswaarden verder toegenomen te zijn. Evie haar hele lichaam is vervolgens onderzocht, maar ze hebben nooit kunnen vinden waar de ontsteking zat. We zijn uiteindelijk met een antibioticakuur naar huis gestuurd in de hoop en verwachting dat die zijn werk zou doen.

De terugvlucht op maandag annuleerden we, want op deze manier konden we niet terugreizen naar Albanië. Aan het begin van de week kreeg Evie helaas een allergische reactie van de antibiotica, waardoor ze weer naar het ziekenhuis moest. Ze kreeg nu een andere antibiotica via het infuus toegediend.

Hiervoor moest ze enkele nachten in het ziekenhuis verblijven. Nadat de ontstekingswaarden weer op een normaal niveau waren en de pijn begon af te nemen, mocht de rest van de kuur ‘thuis’ worden afgemaakt. Na de kuur zou nog een laatste controle in het ziekenhuis plaatsvinden. Gelukkig ging alles vervolgens de goede kant op en konden we terug naar Albanië.

Medische zorg

Terugkijkend zien we Gods leiding in dit hele proces. Zonder de bruiloft waren we niet in Nederland geweest. En als het betaalgedeelte van de website zijn werk had gedaan, waren we alweer terug geweest in Albanië voordat Evie gecontroleerd zou worden in het ziekenhuis.

De medische zorg in Nederland is van een ontzettend hoog niveau; helemaal in vergelijking met Albanië. Het klinkt raar, maar we zijn blij dat de artsen in Nij Smellinghe zeiden dat ze de ontsteking niet hebben kunnen vinden.

In Albanië is het ondenkbaar dat er geen diagnose is. Desnoods bedenkt de Albanese arts zelf wel een diagnose met behandeling. Wie weet hoe Evie er dan bij had gelegen. Het leven loopt vaak anders dan je van tevoren in de planning hebt, maar het is mooi als je daarin Gods sturende hand mag herkennen.

Bauke Deelstra is samen met zijn echtgenote Evie uitgezonden naar Albanië namens ECM Nederland. Hij schrijft maandelijks een column voor het Friesch Dagblad Reacties: bauke.deelstra@ecmi.org