Heet de Martin-Luther-Strasse in Berlijn straks nog zo? De deelstaatregering in Berlijn wil de Luther-straten hernoemen vanwege diens antisemitisme, maar dat plan roept ook kritiek op

Negen straten en pleinen in Berlijn die naar Luther genoemd zijn, moeten worden hernoemd, zo luidt het advies aan de deelstaatregering Berlijn.

Een protest tegen Luther tijdens de Kirchentag van 2017 in Berlijn. Op het beeld staat de uitspraak van de filosoof Karl Jaspers (1883-1969): 'Luthers adviezen tegen de Joden zijn door Hitler tot in detail uitgevoerd'.

Een protest tegen Luther tijdens de Kirchentag van 2017 in Berlijn. Op het beeld staat de uitspraak van de filosoof Karl Jaspers (1883-1969): 'Luthers adviezen tegen de Joden zijn door Hitler tot in detail uitgevoerd'. Foto: EPA

De politicoloog Felix Sassmannshausen bracht 290 straatnamen in Berlijn in kaart die vernoemd zijn naar personen met een antisemitische achtergrond. Het dossier werd gemaakt in opdracht van de contactpersoon van de deelstaat Berlijn over antisemitisme, Samuel Salzborn, die het stuk eind december presenteerde.

Nieuws

menu