Bidprentjes en fotoalbums voor RK-archief op open dag

De Stichting Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Fryslân in Bolsward hield zaterdag zijn jaarlijkse open dag. Donateurs en andere geïnteresseerden kregen de kans de historische collectie uitgebreid te bestuderen.

Bidprentjes uit het Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Fryslân

Bidprentjes uit het Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Fryslân fd

,,Er waren ongeveer zestig mensen”, vertelt bestuurslid Piet Postma. ,,De helft van hen is al donateur, de andere helft was hier nog nooit geweest. Zij keken hun ogen uit.”

Het Archief- en Documentatiecentrum verzamelt objecten en documenten die horen bij het katholieke leven in Fryslân. Naast enkele archieven, zoals het familiearchief van Titus Brandsma en en het archief van Huize Theresia te Franeker, beheert de instelling een indrukwekkende collectie andere papieren: een bibliotheek met 6400 titels, rouwadvertenties en bidprentjes van 44.000 overleden Friese katholieken en duizenden foto’s en briefkaarten. Postma: ,,Vooral de bidprentjes worden veel gebruikt door mensen die familieonderzoek doen. Ze zijn allemaal te doorzoeken via onze website.”

Inbreng

,,De bezoekers die nog nooit bij ons zijn geweest waren duidelijk onder de indruk van de collectie. Veel van hen zeiden dat ze thuis nog wel spullen hebben die we mogen hebben. Dat is belangrijk, zodat we de collectie kunnen uitbreiden.”

Enkele bezoekers hadden zaterdag al wat meegebracht, zoals bidprentjes en foto-albums. ,,Daar zijn we altijd heel blij mee, want het is zonde als zulke spullen bij het oud papier eindigen. Laatst hoorde ik van een schoenendoosvol bidprentjes die was weggegooid. Dat is verschrikkelijk jammer.”

Het Archief en Documentatiecentrum neemt de ingebrachte spullen op in de collectie. Een deel er van zal gedigitaliseerd worden, zodat ze via de website gevonden kunnen worden. Iedereen kan materialen inbrengen bij het centrum.

Meer informatie over de collectie en over het inbrengen van spullen op www.archiefrkfriesland.nl