Bisschop Van den Hout en Tsjerkepaadvoorzitter en dominee Groeneveld zijn het eens dat de kerk open moet. Maar kun je ook naar de kunstwerken kijken zonder aan God te denken?

Als je een kerk openstelt loop je risico’s. Zo kan er een kandelaar verdwijnen, of worden kaarsjes gebrand zonder dat er voor betaald wordt. Dat neemt bisschop Ron van den Hout voor lief, zolang de dienst aan God maar voorop staat.

Pastoor Tjitze Titus Tjepkema en ds. Gerrit Groeneveld zingen in de Heilige Geestkerk in Heerenveen, tijdens de afsluiting van Tsjerkepaad.

Pastoor Tjitze Titus Tjepkema en ds. Gerrit Groeneveld zingen in de Heilige Geestkerk in Heerenveen, tijdens de afsluiting van Tsjerkepaad. Foto: Simon Bleeker

Het thema van Tsjerkepaad was dit jaar ‘Kerken in heden, verleden en toekomst’. In de afsluitende bijeenkomst in de Heilige Geestkerk in Heerenveen ging voorzitter Gerrit Groenveld zaterdag dieper in op de kerkbouw en het kerkelijk leven in Fryslân van de elfde tot en met de dertiende eeuw. Hij vertelde over een „geweldige groei van kerkgebouwen” en een volksvroomheid die gepaard ging met eigenbelang: „Wie goede werken deed kon immers rekenen op een goed plekje in de hemel.”

Nieuws

menu