CIO-voorzitter Jaap Smit reageert op de rol van het interkerkelijk overlegorgaan tijdens de coronacrisis: 'Wij liepen niet aan de leiband van de overheid'

Coronamaatregelen in de kerk maakten intern en in de samenleving veel los. Een sleutelrol was er voor het CIO, het interkerkelijk overlegorgaan met de overheid. Voorzitter Jaap Smit: „Het virus maakt geen onderscheid of je wel of geen christen bent.”

Bezoekers van een kerkdienst in oktober 2020 toen het maximum bezoekersaantal vanwege de coronamaatregelen op dertig lag.

Bezoekers van een kerkdienst in oktober 2020 toen het maximum bezoekersaantal vanwege de coronamaatregelen op dertig lag. Foto: ANP

Naast een weids uitzicht over Den Haag biedt de wachtkamer in het provinciehuis van Zuid-Holland ook onverwacht leesvoer. Tussen een stapel magazines voor diplomaten ligt een boek: Omwille van het Evangelie . Het blijken preken en overdenkingen van bisschop Ad van Luyn. De Zuid-Hollandse commissaris van de koning Jaap Smit is christelijk en dat blijkt niet alleen uit zijn wachtkamer, maar ook uit zijn cv. Zo diende de CDA’er negen jaar als predikant en vier jaar als geestelijk verzorger bij defensie.

Nieuws

menu