Dit artikel is vandaag gratis

Hoe het uitdelen van een warme deken een speciale betekenis heeft gekregen. Doopsgezinde kerk in Leeuwarden heeft een expositie van deze 'Comforters'

De distributie van 'comforters' in Nederland in 1947, door het Mennonite Central Committee. Foto: MCC

In de doopsgezinde kerk in Leeuwarden zijn op dit moment enkele ‘comforters’ te zien van na de Tweede Wereldoorlog. Quilts met een speciale betekenis.

Na de Tweede Wereldoorlog stuurde het Mennonite Central Committee (MCC) hulpgoederen naar Europa, waaronder zogeheten comforters. Deze quilts of dekens worden verstuurd naar mensen die zich bevinden in rampgebieden of gevlucht zijn voor oorlog.

Een comforter bestaat uit drie lagen: een top (de bovenlaag) een vulling (de tussenlaag) en onderlaag. Deze lagen worden met katoenen garen aan elkaar geregen, waarna met de uiteinden een platte knoop wordt gemaakt.

53.000 in 2021 verzonden

De traditie van deze ‘dekens met een verhaal’ is er eentje die tot op de dag van vandaag bestaat. Vorig jaar werden er 53.000 comforters verscheept naar onder andere Jordanië, Bosnië-Herzegovina, Oekraïne, Noord-Korea, Irak, Syrië en Burkina Faso.

Een aantal comforters uit de jaren veertig van de vorige eeuw zijn er nog altijd, en daarvan zijn er nu enkele te zien in Leeuwarden, in de kerk aan de Wirdumerdijk. Samen met een aantal nieuwe, die door de Leeuwarder comfortergroep zijn gemaakt.

De expositie is tot 11 juni te bezoeken.

Nieuws

menu