Dit artikel is vandaag gratis

Commissaris van de Koning Arno Brok opent de kruiswegwandeling in Sneek, tot Goede Vrijdag kun je deze in de stad lopen

Voorbeeld van een van de staties uit de kruisweg in de Sint Martinuskerk in Sneek. Foto: Diana Nieuwold/Kerkfotografie

De rooms-katholieke Sint Martinuskerk in Sneek heeft een kruiswegwandeling uitgezet in de stad, die vanaf vrijdag gelopen kan worden. Commissaris Arno Brok verricht de opening.

In de periode tot en met Goede Vrijdag (7 april) hangen er veertien kruiswegstaties – schilderijen - die het lijdensverhaal van Jezus uitbeelden op veertien verschillende locaties in het centrum van de stad.

De wandeling begint bij zorgcentrum Bonifatiushuis (Jachthavenstraat 28) en leidt deelnemers langs bijzondere locaties. Het eindpunt is de Sint Martinuskerk aan de Singel. In 2019 was er ook een dergelijke kruisweg door de stad en dat bleek een succes te zijn, aldus de Antonius van Paduaparochie. De staties zijn kopieën van de staties die in de Sint Martinuskerk van Sneek hangen.

Anderhalf uur

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en onderweg is er voldoende (horeca-)gelegenheid om even uit te rusten. Bij alle deelnemende locaties is een gratis boekwerkje verkrijgbaar met een routebeschrijving.

Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio, dat staan of stilstaan betekent. Bij elk schilderij staat een kort stukje hedendaagse tekst die deelnemers laat nadenken over de vraag wat vandaag de dag de lijdensweg van Jezus voor mensen betekent.

De opening van de kruiswegwandeling vindt vrijdag 10 maart plaats om tien uur in de hal van het Bonifatiushuis.

Nieuws

menu