Coronatijd is moeizaam voor je relatie, zoek daarom de verbinding met elkaar

Bijna een jaar heeft Nederland te maken met de coronapandemie. Lockdowns en thuiswerken zorgen er voor dat heel wat relaties onder druk komen te staan. Marriage Week Nederland hield onlangs een online event. Met succes.

Door de coronacrisis is daten ook moeilijker geworden. ,,Je ontmoet niet meer zo gemakkelijk nieuwe mensen.”

Door de coronacrisis is daten ook moeilijker geworden. ,,Je ontmoet niet meer zo gemakkelijk nieuwe mensen.” Foto: Shutterstock

Ede Jolanda Nooteboom (50) is sinds september vorig jaar voorzitter van Marriage Week Nederland, het platform dat met allerlei activiteiten wil bouwen aan duurzame relaties en sterke huwelijken. Ze is de opvolger van Jan Hol, die jarenlang de voorzittershamer hanteerde voor hij benoemd werd tot hoogste baas bij de Christelijke Hogeschool Ede.

Nooteboom is getrouwd, heeft drie kinderen en is partner bij Xpand, een organisatie die trainingen en coaching verzorgt op het terrein van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Het was een stap in geloof, durf ik wel te zeggen, want zoiets hadden we nog nooit gedaan. En ook financieel was het nog wel ‘een dingetje’

Normaal wordt de Marriage Week jaarlijks van 7 tot 14 februari wereldwijd gehouden, maar dat zat er dit jaar niet in. Daarom bedacht het bestuur een online event met als motto ‘Echte. Liefde. Leeft.’ Een date voor stellen, maar dan online. ,,Het was een stap in geloof, durf ik wel te zeggen, want zoiets hadden we nog nooit gedaan. En ook financieel was het nog wel ‘een dingetje’.”

Want zouden stellen wel aan zo’n onlineprogramma willen deelnemen en zou reclame ervoor wel aanslaan? Het bleek echter een schot in de roos: ,,We hadden op zaterdag 6 februari vierhonderd stellen die meededen en die een kaartje van vijftien euro voor het programma hadden gekocht.”

Verwijten

Ze hoort niet alleen als voorzitter van Marriage Week over de grote invloed die de coronacrisis op relaties heeft, maar ook in haar werk als coach komen verhalen naar boven. ,,Er zitten 2,5 miljoen gezinnen thuis voor hun werk. 24/7 zijn mensen soms bij elkaar. Dat is ongekend en iets wat sinds de Tweede Wereldoorlog niet is voor gekomen.”

Het is logisch dat dit gevolgen heeft, aldus Nooteboom. ,,Dat stellen nu zoveel samen zijn, leidt vaak tot meer spanningen en stress en het uitvloeisel daarvan is: verwijten naar elkaar toe maken. Dat is veelal een reactie op het feit dat iemand het gevoel heeft ‘de controle te verliezen’. En dan reageer je die frustratie af op je partner of op je kinderen.”

Beter is het om eerlijk in de spiegel te kijken. Van negatief naar positief door jezelf af te vragen: waarom reageer ik zo?

En dat je niet meer zelf de regie hebt, dat is nu net wat er aan hand is bij alles rond corona. Ineens mag je niet meer naar je werk, zit je ‘met een tafel vol kinderen’ die online les moeten hebben en zijn alle dingen die ‘gewoon’ waren er niet meer. Eigenlijk is er sprake van ‘negatieve emotionele coping’, legt Nooteboom uit, als je zo gefrustreerd bent. Je slaat op de vlucht voor het probleem of de tegenslag. ,,Beter is het om eerlijk in de spiegel te kijken. Van negatief naar positief door jezelf af te vragen: waarom reageer ik zo? Welke diepere behoefte ligt daar aan ten grondslag?”

Botsingen

Nooteboom vertelt dat er ook wel opmerkelijke processen ontstonden in gezinnen. ,,Bijvoorbeeld de vraag: wiens werk is het belangrijkst? Als je twee werkende partners hebt en je hebt kinderen die in een lockdown thuiszitten, wie moet er dan voor de kinderen zorgen en hen in het thuisonderwijs begeleiden? Dat is best wel tot botsingen gekomen.” De conclusie kan dan zijn: wij passen niet bij elkaar. ,,Terwijl gedoe en irritaties normaal zijn, juist bij veranderingen. Dat besef alleen is al goud waard. Irritaties zijn bij uitstek momenten om samen nieuwe wegen te zoeken en écht met elkaar in gesprek te gaan.”

EFT-therapeut Karin Wagenaar deed een livesessie bij het event met een koppel acteurs. ,,Ze liet ons zien welke dynamiek er op dit moment in relaties plaatsvindt. Hoe belangrijk het is dat je betrokken op elkaar blijft. Toch verbinding met elkaar zoekt.”

Lees ook: Veertigdagentijdvideo’s van verhalenvertellers brengen kleur in een schrale tijd

Hoogleraar Duurzame Relaties prof. dr. Esther Kluwer vertelde over een onderzoek naar relaties in tijden van corona. Haar tip: luister naar de ander en toon begrip. Zijn er financiële zorgen? Denk dan mee over oplossingen. Of neem bij hoge werkdruk wat stress weg door taken over te nemen. Help je partner bijvoorbeeld in het huishouden.

Netflix wordt jou voorgeschoteld. Daar hoef je niks voor te doen. Juist in dat iets voor de ander bedenken zit een verrassingselement

Het is op dit moment een tijd waarin je eigenlijk helemaal niet zoveel meer kan: niet naar de film, naar een restaurant of een museum bezoeken; dat is voor sommige stellen zwaar. Nooteboom: ,,Onze boodschap is: blijf echte aandacht en tijd investeren in elkaar. Dus als je weet dat je partner houdt van het bezoeken van een museum – wat nu even niet gaat – dan kun je bijvoorbeeld een avond samenstellen voor hem waarbij je online iets opzoekt waarvan je denk dat hij of zij dat mooi zal vinden.”

Dat geldt ook voor eten. ,,Stel je partner houdt erg van biologische maaltijden, dan zou je samen een wandeling kunnen doen langs allemaal plekken waar biologische producten worden verkocht.” Het gaat er volgens Nooteboom om dat je de interesses die de ander heeft, weet aan te boren en dan je best er voor doet om dat wat mooier aan te kleden. ,,Netflix wordt jou voorgeschoteld. Daar hoef je niks voor te doen. Juist in dat iets voor de ander bedenken zit een verrassingselement. Dat je ook in die andere setting samen nieuwe ontdekkingen doet.”

Positieve feedback

Van deelnemers kreeg Nooteboom positieve feedback op het event. ,,Zo mailde een stel hoe blij ze waren dat ze hadden meegedaan en daardoor de bevestiging hadden gekregen: wij zijn dus niet de enigen die hier mee worstelen.”

Een ander paar vertelde dat ze al een maandelijkse ‘date-avond’ hadden waarop ze samen iets deden. ,,Daar gaan ze het event nogmaals bekijken en dan er ook gericht over doorpraten.” Nooteboom hoort vanuit haar werk ook dat de coronapandemie voor mensen een meetmoment is voor hun relatie. ,,Ineens ben je 24 uur per dag met je partner samen en dan ga je ook dingen van elkaar zien die je misschien niet zo leuk vindt.”

Lees ook: Sites, podcasts en kalenders helpen kerkgangers door ‘woestijnperiode’

Die je eerder niet zag omdat je voorheen veel buitenhuis was voor werk of hobby’s. ,,En het kan zijn dat je dan denkt: is dit wel degene met wie ik – als de pandemie voorbij is – verder wil? Voelde ik me wel echt gesteund toen ik ziek was, toen ik het moeilijk had?” Je ziet nu nog dat stellen bij elkaar blijven, maar het is voorstelbaar, denkt Nooteboom, dat straks die echtscheidingsgolf alsnog komt. ,,Belangrijk dus om met elkaar in verbinding te blijven door elkaar begrip, steun en troost te geven en elkaar te helpen waar het kan.”

Die lieve buurvrouw die altijd even langskomt om te helpen, blijft nu thuis. Het is de kunst om elkaar te blijven zien

Stress leidt vaak tot eenzaamheid, legt Nooteboom uit. ,,Dat zie je bij jongeren ontstaan. Het is moeilijk om nieuwe relaties aan te gaan. Het kost meer energie. Waar vind ik mijn nieuwe liefde?” Toch denkt ze dat er ook een mooie kant aan zit: daten op afstand zorgt er ook voor dat er meer tijd is om elkaar echt te leren kennen voordat je elkaar ontmoet. Dat kan leiden tot een bewustere keuze voor elkaar.

,,Als we ons eenzaam voelen, hebben we extra behoefte aan liefde, warmte en sociale steun. Een liefdevolle relatie geeft ons hoop: ik sta er niet alleen voor. Op oude contacten waarop je leunt of steunt kun je door corona geen beroep doen. Die lieve buurvrouw die altijd even langskomt om te helpen, blijft nu thuis. Het is de kunst om elkaar te blijven zien: wat heeft de ander nodig en hoe kan ik daaraan bijdragen? Juist in deze lockdown hebben we elkaar in de liefde extra nodig.”

Verwachtingen

Ze denkt persoonlijk dat het wellicht goed is om de verwachtingen bij te stellen over wat allemaal straks weer kan. ,,Ik denk dat je misschien moet erkennen: we gaan niet meer terug naar het oude normaal. Door je daaraan vast te houden, daar je zekerheid in te zoeken, hou je iets in stand waarvan je niet weet of het er weer gaat komen. Het leven is voortdurend in beweging. We maken mooie en verdrietige dingen mee in onze relatie, hoogte en dieptepunten. Het is iets levendigs. Door dat te beseffen kun je ook makkelijker verder. Wie alleen terugkijkt naar het verleden, staat stil. Wie vooruitblikt naar de toekomst, heeft een ander perspectief. Een perspectief van hoop.”

De link van van datenight Echte. Liefde. Leeft is nog tot 26 februari te downloaden via de site http://www.loveup.nl

Nieuws

menu