De Oekraïense Oleksandra voelde teleurstelling op de bijeenkomst van de Wereldraad van Kerken. 'Het is niet eerlijk om Rusland en Oekraïne op één lijn te stellen als je kerken oproept om de oorlog te veroordelen'

Oleksandra Kovalenko (27) en Roman Sigov (25) werden het gezicht en de stem van Oekraïense christenen tijdens de elfde assemblee van de Wereldraad van Kerken, afgelopen week in Karlsruhe. Ze maakten deel uit van de Oekraïense delegatie, die op speciale uitnodiging naar de bijeenkomst kwam.

Oleksandra Kovalenko op de assemblee van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe.

Oleksandra Kovalenko op de assemblee van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe. Foto: Albin Hillert

Omdat de Oekraïense kerken nog geen lid zijn van de Wereldraad van Kerken, mochten ze alleen ‘waarnemers’ naar de bijeenkomst in Karlsruhe sturen. Ze kregen de ruimte om te vertellen over de impact van de oorlog en over hoe kerken pastorale en humanitaire hulp bieden aan mensen in nood. Oleksandra, afgestudeerd in religiestudies, en Roman, die student was aan het Oecumenisch Instituut in Bossey, vielen op: ze namen dapper deel aan de gesprekken, interpelleerden met verve, en hadden een betekenisvolle deelname.