Hoe de Oekraïnecrisis volgens Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, kan leiden tot een menselijker migratiebeleid

Tine Claus begon afgelopen december als directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ze stelt nu vast dat er een positief gesprek wordt gevoerd met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne. Ze hoopt dat de positieve manier waarop Oekraïense vluchtelingen in Europa worden behandeld, kan leiden tot een vergelijkbare behandeling van vluchtelingen uit andere delen van de wereld.

Enkele honderden migranten zonder verblijfsvergunning - in België bekend als sans-papiers - gingen vorig jaar in de Brusselse Begijnhofkerk in hongerstaking.

Enkele honderden migranten zonder verblijfsvergunning - in België bekend als sans-papiers - gingen vorig jaar in de Brusselse Begijnhofkerk in hongerstaking. Foto: EPA

Tine Claus noemt het ongekend dat politici na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari de bevolking opriepen zich actief in te zetten voor mensen op de vlucht. Het is volgens de nieuwe directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen begrijpelijk dat er gezocht werd naar noodoplossingen, want dat is wat opvang in gastgezinnen in feite is. ,,In die noodfase was het logisch dat een bijna emotionele oproep werd gedaan. Anderzijds is het wel vreemd dat slechts een maand voordien asielzoekers op straat belandden en dat voor hen geen oplossingen mogelijk bleken.”

Nieuws

menu