Jouida Dbana verloor haar man, kwam naar Nederland en moest daarbij een zoon achterlaten in Syrië, maar vindt troost in het geloof: 'Jezus helpt me altijd'

De uit Syrië afkomstige Jouida Dbana (59) kwam in het kader van gezinshereniging naar Nederland nadat haar oudste zoon de oorlog aldaar ontvluchtte. Hier probeert ze een nieuw leven op te bouwen. Onmisbare steun zijn haar geloof en de hulp van vluchtelingenwerker Wietske van der Veen (73).

Jouida Dbana (links) en Wietske van der Veen poseren bij een uit Syrië afkomstig icoon van Maria.

Jouida Dbana (links) en Wietske van der Veen poseren bij een uit Syrië afkomstig icoon van Maria. Foto: Marchje Andringa

Sinds december 2020 woont Dbana in Hallum, in een rijtjeshuis aan de uiterste rand van het dorp. Vanuit de voortuin kijkt ze uit over uitgestrekte weilanden, waarop wat koeien stilletjes staan te grazen. Het Friese landschap doet in niets denken aan de plaats waar Dbana vandaan komt. ,,Ik woonde in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Daar leven bijna twee miljoen mensen. Het is hier wel een stuk rustiger”, lacht de gastvrouw.

Aan haar vrolijke voorkomen is het niet te zien, maar Dbana heeft de laatste twintig jaar het nodige meegemaakt. Het begon allemaal in 2003, toen haar man betrokken was bij een auto-ongeluk. ,,Hij was vrijwel volledig verlamd, van zijn tenen tot zijn nek. Tot zijn dood in 2015 heeft hij op bed moeten liggen”, vertelt Dbana half in het Engels, half in het Nederlands.

Ze heeft het nog altijd moeilijk met het overlijden van haar echtgenoot, maar vindt troost in het geloof. ,,Jezus helpt me altijd. Op alle moeilijke momenten in mijn leven is Hij er.”

Nieuws

menu