De gelijkenissen van Jezus blijven spreken, ook voor de moderne mens

Parabels of gelijkenissen, zoals Jezus ze veel vertelde, zijn een populair genre. Hij wist mensen ermee te raken. Tot op vandaag, getuige twee nieuwe boeken over parabels.

In het verhaal over de vrouw die één drachme kwijtraakte en net zo lang zocht tot ze het verloren muntstukje weer terugvond ligt het accent op het verlorene dat terug gevonden wordt. Schilderij: La drachme perdue, door James Tissot.

In het verhaal over de vrouw die één drachme kwijtraakte en net zo lang zocht tot ze het verloren muntstukje weer terugvond ligt het accent op het verlorene dat terug gevonden wordt. Schilderij: La drachme perdue, door James Tissot. Beeld: Brooklyn Museum

Je hebt lange en korte parabels, en misschien zijn de heel korte versies het verbazingwekkendst. In het bestek van een paar zinnen kan een hele wereld worden opgeroepen, met een suggestieve betekenis voor de luisteraars, toen en nu. Neem de parabel van het mosterdzaad, verteld door Jezus: die beslaat slechts een paar verzen, maar geeft je wel een besef van wat met het Koninkrijk van God bedoeld is.

Nieuws

menu