Weer een 'fantastisch geluid': de klokken van Parrega luiden na restauratie net zo mooi als voorheen (en je kunt komen luisteren)

De Sint-Johannes de Doperkerk in Parrega heeft weer twee werkende luidklokken in de toren. De oude klok, uit 1402, is gerestaureerd. De tweede klok is gereconstrueerd. Vrijdag worden de klokken officieel in gebruik genomen.

Een kijkje in de klokkentoren van de Johannes de Doperkerk, met rechts de nieuwe kerkklok en links de gerestaureerde klok uit 1402.

Een kijkje in de klokkentoren van de Johannes de Doperkerk, met rechts de nieuwe kerkklok en links de gerestaureerde klok uit 1402. Foto: Simon Bleeker

Wie heeft opgelet kon vorige week al het nieuwe klokgelui van Parrega horen. Harm Haitsma van Stichting tot Behoud van Monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân was erbij en vond het geluid ,,fantastisch”. ,,Een van de oudste Nederlandse kerkklokken samen met een gloednieuwe klok. De klokken worden vliegend geluid in plaats van vallend, zoals het vroeger ook ging. Daarbij tikt de klepel tegen de klok aan. De oude klok klinkt daardoor een stuk beter dan voorheen.”

Nieuws

menu