Dit artikel is vandaag gratis

Dominee Wim Beekman: 'Er komt een armoedegolf aan. Kerken moeten zich voorbereiden'

Veel mensen zullen straks de dagelijkse uitgaven niet meer kunnen betalen, vrezen de kerken. Foto: Shutterstock

Door de hoge inflatie en de kosten voor energie komt er een ,,armoedegolf’’ aan waar kerkelijke gemeenten rekening mee moeten houden. Dat zegt classisdominee Wim Beekman.

,,Er zijn straks mensen die écht niet meer uitkomen met het huishoudboekje. Er komt nog heel wat op ons af de komende tijd.’’ Beekman was de afgelopen drie dagen bijeen met alle andere tien classispredikanten in het land, die leiding geven aan een regionaal gebied van de Protestantse Kerk in Nederland ,,Daar was dit, samen met de vluchtelingencrisis, hét onderwerp op de agenda.”

Storm die komt

Hoogleraar dr. Thijs Tromp, verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) zei woensdag in het Reformatorisch Dagblad al dat diaconieën zich moeten voorbereiden op pittige tijden. ,,Iedereen maakt zich klaar voor de storm, maar die storm moet nog komen.”

,,Kennelijk zijn er nu nog voldoende buffers, maar als straks de jaarafrekeningen komen voor gas en elektra, komt de nood vermoedelijk aan de man’’, verwacht Tromp die bijzonder hoogleraar diaconaat aan de PThU is.

Beekman zegt dat de classispredikanten hebben aangegeven, dat het goed zijn ,,dat er vanuit de landelijke kerk”’ een signaal naar lokale gemeenten wordt afgegeven. ,,Want dát er wat aan komt, is zeker.’’ Ook wil de landelijke kerk nog scherper in kaart gaan brengen wat lokale diaconieën zoals doen, en hoe andere gemeenten daar wellicht dingen van kunnen overnemen om nu mensen in de knel te helpen.

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde vorige maand een prognose dat het aantal personen in armoede volgend jaar stijgt naar 7,6 procent van de bevolking. Voor kinderen is dat zelfs 9,5 procent in 2023.

Opvang door kerken

Wat de oproep van de kerken betreft om locaties beschikbaar te stellen voor de vluchtelingen en statushouders weet Beekman nu van ,,één concrete Friese gemeente.” De PKN-gemeente Oosterwolde zou een woning beschikbaar willen stellen. Voor een informatiebijeenkomst op 29 september in Kampen hebben uit het hele land zo’n honderd gemeenten zich gemeld, die zich willen laten informeren hoe in Kampen die opvang van de grond is gekomen.

Nieuws

menu