Door IS onthoofde christenen zijn nu symbool van toenadering tussen orthodox en katholiek

De 21 christenen die in 2015 werden gedood door militanten van Islamitische Staat (IS), zijn door zowel de Koptisch-Orthodoxe als de Rooms-Katholieke Kerk als martelaar erkend. Zij zijn daarmee de eerste heiligen die door beide Kerken worden geëerd sinds de kerksplitsing na het concilie van Chalcedon in 451 na Christus.

15 mei 2018: familieleden en andere nabestaanden rouwen bij de omgebrachte koptische christenen. Hun overblijfselen werden in oktober 2017 in de woestijn teruggevonden, begraven vlakbij de plek waar ze vermoord waren. In mei 2018 vond de repatriëring plaats.

15 mei 2018: familieleden en andere nabestaanden rouwen bij de omgebrachte koptische christenen. Hun overblijfselen werden in oktober 2017 in de woestijn teruggevonden, begraven vlakbij de plek waar ze vermoord waren. In mei 2018 vond de repatriëring plaats. Foto: AFP

Het was in februari 2015 wereldnieuws, toen Islamitische Staat via zijn propagandakanalen op sociale media een video publiceerde waarop te zien was hoe 21 christelijke bouwvakkers op een strand in Libië werden onthoofd. De mannen waren begin 2015 ontvoerd. IS probeerde ze het christendom te laten afzweren. Deden ze dat, dan zouden ze blijven leven – de mannen weigerden.