Dit artikel is vandaag gratis

Ds. Karel Bogerd organiseert een preektocht langs Friese kerken. Deelnemers maken en houden een mini-preek voor elkaar

Ds. Karel H. Bogerd. Foto: Marchje Andringa

Ds. Karel H. Bogerd, hervormd predikant in Wâlterswâld, houdt op 23 maart een zogenoemde ‘preektocht’: een workshop van een dag waarbij de deelnemers preken maken en van elkaar beluisteren.

De tocht voert langs verschillende kerken in de Friese Wouden. Met zijn werkcollege haalt Bogerd de oude beproefde preekvoorbereidingsmethoden uit de periode van de Vroege Kerk - in de eerste eeuwen - onder het stof vandaan. Bogerd zegt dat hij al belangstelling uit ,,het hele land” heeft om aan de toerustingsdag mee te doen.

Hij laat zijn cursisten met de methode van de ‘Viervoudige Schriftzin’ aan de slag gaan. Dit is een term om uit te drukken dat Bijbelteksten meer betekenissen in zich dragen. Die methode werd onder meer bekend door kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546).

De deelnemers brengen hun ‘mini-preek’ ten gehore in de doopsgezinde kerk en de Benedictuskerk in Damwâld. ’s Ochtends verzorgt Bogerd in de Sionskerk in Damwâld een werkcollege . Prof. dr. Marten van Willigen, hoogleraar Bijbeluitleg Vroege Kerk aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, sluit de dag af met een reflectie.

Nieuws

menu