Dit artikel is vandaag gratis

Dominee Wieger Baas uit Appelscha ziet het weer druk worden in de kerk

Het Anker in Oosterwolde. Foto: FD

Het Anker, het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Oosterwolde, is in juli ‘Tsjerke fan de moanne’, wat betekent dat de kerkdiensten die Omrop Fryslân deze maand wekelijks uitzendt vanuit die kerk komen.

Dominee Wieger Baas van de Protestantse Gemeente Appelscha staat zondag in zijn de overdenking voor de televisiedienst stil bij Johannes 10: „Het gaat me dan vooral om de vraag of je helper of huurling bent. Als we dingen doen, doen we dat dan met hart en ziel voor de ander? Of zijn we vooral uit op eigen gewin?”

Geen kerkgangers

In de vier diensten in juli gaan voorgangers uit verschillende kerken en kerkgenootschappen voor. Afgelopen zondag, in de eerste dienst, was dat ds. Jan Kortleve, predikant van de Protestantse Gemeente Oosterwolde. Na ds. Baas volgen nog pastor Marian Boersen uit Haulerwijk van de rooms-katholieke Heilige Clara van Assisi Parochie en ds. Rudy Toisuta van de Molukse Nationale Protestantse Kerk in Oosterwolde.

In deze diensten kunnen geen kerkgangers aanwezig zijn. Om toch samenzang te laten klinken is in iedere viering een zanggroepje uit de organiserende gemeente aanwezig. Zondag zijn dat gemeenteleden die tijdens de lockdown meezongen in de online vieringen van de Protestantse Gemeente Appelscha. Daarnaast speelt christelijke muziekvereniging Laudando enkele liederen.

Kleurrijk aankleden

„Officieel zijn we zondag als protestantse gemeente de organiserende partij, maar ik wil het graag kleurrijk aankleden, met verschillende deelnemers”, zegt Baas. „Daarom heb ik een vrouw van katholieke kerk in Appelscha uitgenodigd als lector. Een gemeentelid van ons vertelt een kort verhaal voor kinderen en kerkorganist Annekor Top bespeelt het orgel.”

De gemeenteleden keren na alle versoepelingen weer terug in de kerk, merkt Baas. „De laatste zondag van juni hadden we de overstapdienst voor de kinderen die van de kindernevendienst af gaan. Het was een verademing weer veel fietsen bij de kerk te zien, en vooraf een hoop gekwetter te horen. Het was echt druk, ik zag ook veel ouderen die lang niet in de kerk geweest waren, dat is heel fijn.”

Afgelopen zondag hield Baas met zijn gemeente de eerste van een serie zomerse vieringen in Openluchttheater De Koele. „Als de weergoden ons goed gezind zijn, vieren we daar de hele zomer. Bij regen gaan we naar De Schutse, daar mogen we gelukkig ook weer zingen. Maar buiten bewegen we iets vrijer.”

Kaars van verbinding

Tijdens de televisiedienst van afgelopen zondag is in Het Anker ‘de kaars van verbinding’ aangestoken door een lid van de Raad van Kerken Fryslân, die de televisiediensten coördineert.

In augustus zal die kaars branden in de Ontmoetingskerk Gorredijk, die dan ‘Tsjerke fan de moanne’ bij Omrop Fryslân is. De eerste uitzending vanuit de Ontmoetingskerk is op zondag 1 augustus. Voorganger is dan ds. Ron Lafeber.

Nieuws

menu