Duitse president Steinmeier spreekt fel op de bijeenkomst van de Wereldraad van Kerken: 'de Russisch-Orthodoxe Kerk leidt haar gelovigen op een blasfemische weg'

Geen christen met geloof en verstand zal Gods wil kunnen zien in de oorlog in Oekraïne. Dat zei de Duitse president Frank-Walter Steinmeier bij de opening van de assemblee van de Wereldraad van Kerken, in Karlsruhe. Hij sprak zeer kritisch over de leiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk, die volgens hem een totalitaire ideologie predikt, „vermomd als theologie”.

Frank-Walter Steinmeier, de Duitse president, spreekt met Agnes Abuom, voorzitter van het uitvoerend comité van de Wereldraad.

Frank-Walter Steinmeier, de Duitse president, spreekt met Agnes Abuom, voorzitter van het uitvoerend comité van de Wereldraad. Foto: Gjermund Oystese

De leiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk gaat de gelovigen voor op een „gevaarlijk en inderdaad godslasterlijk pad”, sprak Steinmeier bij de opening van de elfde wereldwijde vergadering van de Wereldraad van Kerken, die momenteel plaatsvindt in het Duitse Karlsruhe.