Duurzame en praktische tips voor een beter milieu op ‘Groen Geloven’

Is christelijk zijn niet per definitie ‘groen’? Dat vroeg theoloog Dorina Nauta zich zaterdag af op het uitverkochte evenement Groen Geloven. Dat kerken en mensen zelf nog veel kunnen doen voor de aarde bleek uit de lezingen en workshops.

Groen Geloven trok zaterdag bijna zeshonderd mensen naar het dominicanenklooster in Zwolle. Foto: Gerrit Boer

Groen Geloven trok zaterdag bijna zeshonderd mensen naar het dominicanenklooster in Zwolle. Foto: Gerrit Boer

Een natte theedoek waar je bladgroenten zonder plastic verpakking vers mee kunt houden, een tandenborstel van bamboe, wasbare wattenschijfjes… Een stuk minder plastic gebruiken hoeft volgens Nicky Kroon (29) niet moeilijk te zijn. Naast ds. Trees van Montfoort en duurzaam ondernemer Reinier van den Berg was ze zaterdag een van de sprekers bij Groen Geloven in het dominicanenklooster in Zwolle. Het evenement is een initiatief van GroenGelovig en GroeneKerkenactie.

Het zijn bijzondere beelden bij binnenkomst; een kloosterzuster die de programmaboekjes uitdeelt en een grote groep enthousiast pratende mensen die langzaam door de pittoreske kloostergangen gaat. Als het hoofdprogramma begint wordt iedereen door middel van een bel de enorme kerkzaal ingeleid.

Terwijl het zeshonderdkoppige publiek nog druk doorpraat, begint muzikant Luca Genta ineens een cello te bespelen. De zaal wordt helemaal stil als daarbij door de speakers het scheppingsverhaal wordt verteld. „In het begin was de aarde woest en leeg.” Onder begeleiding van het verhaal en de muziek van Genta wordt op het scherm getoond wat er inmiddels allemaal op aarde rondloopt; wat de Schepper gemaakt heeft. De liefde waarmee het allemaal is gemaakt, klinkt erin door.

Het Zero Waste Project

De sfeer is luchtig en tegelijkertijd ernstig. Zo ook bij de lezing van Nicky Kroon. Samen met haar zusje Jessie startte ze Het Zero Waste Project . Dat begon een paar jaar geleden klein: de zussen wilden een maand lang geen afval meer produceren. Dat dit niet van de ene op de andere dag lukt, ontdekten ze al snel; bijna overal zit een verpakking omheen. „Onze interesse in zero waste -leven was wel gewekt en met kleine stapjes zijn we een heel eind gekomen.”

Met ruim vijfhonderd bezoekers was Groen Geloven, een christelijk evenement rond duurzaamheid in het Dominicanerklooster in Zwolle, compleet volgeboekt. ''Duurzaam doen hoort onlosmakelijk bij het geloof.'' https://t.co/sVOEk97ZQt pic.twitter.com/0jww58ygwX

— GroeneKerkenactie (@groenekerken) October 7, 2019

Ze benadrukt dat we met z’n allen nog te veel weggooien. Iedereen zou per dag bijvoorbeeld zeven - vaak plastic - verpakkingen open maken, wat zorgt voor een enorme vuilnisbelt. Een belerend vingertje heeft ze echter niet, in plaats daarvan vuurt ze een tal van praktische tips op haar toehoorders af.

Verpakkingsvrij

Kroon maakt veel van haar eten, dat normaal in een plastic verpakking zit, zelf. Bijvoorbeeld vleesvervangers of zelfs tortilla wraps. Daarnaast raadt ze het publiek aan om een broodzak mee te nemen naar de supermarkt en groenten (in het seinzoen) verpakkingsvrij op de markt te kopen. Deodorant is volgens haar vrij simpel zelf te maken en duurzaam kleding kopen kan voor een klein prijsje bij de kringloop.

Ze benadrukt dat deze verandering in lifestyle best een uitdaging is. Haar regel is wel: het moet allemaal relatief gemakkelijk en snel kunnen. Alle kleine inspanningen zijn nuttig volgens haar. „Als we met z’n allen besluiten om in de supermarkt alleen maar komkommers te kopen zonder verpakking, dan zal je zien dat de supermarkt op een gegeven moment alleen nog maar verpakkingsloze komkommers verkoopt. Wij sturen de markt.”

Nicky Kroon deelt met ons haar tips voor een Zero Waste leven. Leven zonder afval. Lukt dat?

— GroeneKerkenactie (@groenekerken) October 5, 2019

Samen met haar zus schreef Kroon Het Zero Waste Project en ze runnen een website onder dezelfde naam. In april van dit jaar openden ze een duurzaamheidswinkel in Amersfoort. „Eigenlijk wil ik nog verder gaan. Zo ben ik nu bezig om te minimaliseren. Ik bekijk welke spullen ik nodig heb en waar ik best zonder kan leven.”

Proeverijen

Om zelf ook te ondervinden wat je kunt doen om groen te geloven zijn er een tal van zogenoemde proeverijen (workshops), verspreid door het hele klooster. Zo is er Beleggen met Boaz, waarin je van de Bijbelse Boaz kunt leren omgaan met geld. Ook is er de workshop Creatief met afval , waarin bezoekers zich kunnen laten inspireren door het voorbeeld van Indonesische vrouwen die creatief aan de slag zijn gegaan met vuilnis.

Bij #GroenGeloven zijn er ‘proeverijen’ waar we praktische tips krijgen over duurzame kleding, schoon rijden, verduurzaming van je huis, minder afval en zoveel meer. pic.twitter.com/n82fjAAWLm

— Carla Dik-Faber (@carladikfaber) October 5, 2019

Nicky Kroon geeft de workshop Een leuker leven zonder plastic. Dat Groen Geloven helemaal is uitverkocht, wordt goed duidelijk als een aanzienlijk deel van de mensen deze proeverij niet kan volgen. Maximaal 25 mensen mogen de workshopruimte in, de rest zal moeten wachten op de volgende ronde of een van de andere 24 proeverijen moeten volgen.

Waar koop je het?

Uitgestald op een tafel ligt een flink aantal voorwerpen. Overal vertelt Kroon wat over, maar ze laat de bezoekers vooral hun vragen stellen. De vraag die telkens terugkomt is: waar koop je het? Waar koop je bijvoorbeeld de tabletjes waar ze haar tanden mee poetst? Tandpasta in een plastic tube gebruikt ze namelijk niet. „Veel gewone winkels hebben dit soort producten niet in hun schappen liggen, maar online kun je wel heel veel vinden”, aldus Kroon.

Tijdens de afsluiting vraagt @DorinaNauta de deelnemers of ze iets geleerd hebben vandaag. ''Gewoon ergens beginnen! Vandaag nog.'' #GroenGeloven pic.twitter.com/tHTbfyytzv

— GroeneKerkenactie (@groenekerken) October 5, 2019

Plasticvrije producten hoeven volgens haar niet altijd duur te zijn, sommige producten kun je zelfs gratis op straat vinden. Wasmiddel bijvoorbeeld. In kastanjes zitten namelijk saponinen, ofwel zeepstoffen. Als deze zeepstoffen in contact komen met water, krijg je wasmiddel. Met zes kilo kastanjes schijn je een jaar lang de was te kunnen doen. Hoe ze die zeepstoffen daadwerkelijk vrij krijgt, legt ze uit op haar website.

Dat Kroon niet de enige expert is op het gebied van plasticvrij leven, blijkt wel als er onderling wasmiddelrecepten worden uitgewisseld. Wist u bijvoorbeeld dat u de was kunt doen met een aantal bladeren van uw klimop uit de achtertuin?

Zie voor meer informatie over het project van Nicky Kroon www.hetzerowasteproject.nl

De Protestante Gemeente Burgum houdt 3 november in De Ikker een inspiratiemiddag over Groen geloven. Theologe Trees van Montfoort zal daar ook spreken

Nieuws

menu