Eerbetoon: in de Museumkerk in Wierum hangen de werken van schilder en tekenaar Gerrit Wierdsma (die lang verborgen bleven)

In Museumkerk Eben-Haëzer in Wierum is een expositie te zien van de in Franeker geboren tekenaar en schilder Gerrit Wierdsma (1949-2019). Honderden werken maakte hij, waarvan vele over Bijbelverhalen. Maar bijna niemand wist dat.

Tjitte Wierdsma (77) met een foto van zijn broer Gerrit.

Tjitte Wierdsma (77) met een foto van zijn broer Gerrit. Foto: Jan Spoelstra

De expositie is een initiatief van zijn broer Tjitte Wierdsma (77), zelf woonachtig in Gytsjerk. Hij leidt me rond in het fraaie kerkje. In het dorp aan de waddenkust is het stil, er zijn alleen wat Duitsers die in de voortuin van hun vakantiewoning genieten van het ontbijt. Het had zo een tafereel kunnen zijn dat Gerrit Wierdsma vast had gelegd.

Schetsboek

Op 15 november 1949 is hij geboren in het gezin van Jelle Wierdsma en Hendrika Willemsma. ,,Hij was hun zesde kind. Ik was de derde”, vertelt Tjitte, die een goede band had met zijn jongere broer. Het was een gereformeerd gezin dat een rustige tijd beleefde in het naoorlogse Franeker.

Gerrit was iemand die graag tekende. ,,Dan zagen we hem met zijn schetsboek onder de arm naar zijn kamer gaan.’’ Hij viel bij de buitenwacht op toen Gerrit een straattekenwedstrijd won op de lagere school.

Nieuws

menu