Een kapotte wasmachine! Moet je dan direct een nieuwe? Elja van der Gaag maakt andere keuzes nu ze met Mercy Ships vertrekt en twee jaar in het buitenland verblijft.

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig aan spullen? Elja van der Gaag gaat er beter over nadenken nu ze met Mercy Ships naar Afrika vertrekt.

Een goede tip hielp Elja van der Gaag om haar wasmachine snel zelf te maken.

Een goede tip hielp Elja van der Gaag om haar wasmachine snel zelf te maken. Foto: Shutterstock

Ik trek gedachteloos de deur van het washok open en vul de wasmachine. Een tijdje later kijk ik of ik de schone was al uit de trommel kan halen. Op dat moment zie ik dat er een rood lampje brandt… Nee, niet nu! Onze wasmachine is al oud, we kochten hem tweedehands toen we trouwden. Gaat hij nu nét voor we voor Afrika vertrekken kapot? Wat nu? Een nieuwe wasmachine?

Andere jaargetijden

Het gegeven dat je als gezin voor twee jaar naar het buitenland gaat, beïnvloedt een groot deel van je leven. Wij merken dat aan verschillende dingen. Ik loop er een paar langs.

Het eerste is het bewust meemaken van de seizoenen. In Senegal hebben ze geen herfstig gekleurde bomen en geen bos dat prachtig schittert in oktober. Ook hebben ze daar geen sneeuw en ijs. De afgelopen winter hebben we extra genoten van het wonderlijk witte landschap en de dwarrelende sneeuwvlokken en we leerden Juda een sneeuwpop maken.

Ook het ijs was geweldig. We wonen aan het water, dus konden we in februari schaatsen voor de deur. We maakten foto’s: mooie herinneringen voor de kinderen later.

Verse stroopwafels

Ook kunnen we intens genieten van de heerlijke Hollandse producten die we nu nog tot onze beschikking hebben. Ik haal extra vaak verse stroopwafels op de markt. Bij het ontbijt eten we regelmatig beschuit en ontbijtkoek. Tussen de middag doen we kaas op onze boterham en bij de verse thee nemen we een speculaasje. Wat zullen we deze dingen straks missen.

Daarnaast moeten we ons huis leegmaken en beslissen wat we doen met onze spullen. En wat hebben we veel spullen! Wat willen we bewaren? Wat kost opslagruimte? Is het wat de kosten betreft verstandig om spullen op te slaan of kunnen we ze beter verkopen en nieuwe kopen als we terugkomen?

Koopgedrag

Ten slotte: ons koopgedrag is veranderd. Nieuw speelgoed voor de kinderen kopen we niet zo snel meer; het kan ook tweedehands. Ook kocht ik voor mezelf bijna geen kleding meer. Ik kwam er tot mijn verbazing achter dat het kopen van nieuwe kleding een gewoonte was geworden in plaats van een noodzaak. Nu bleek dat ik nog genoeg leuke kleding had van eerdere jaren en ik was er nog tevreden mee ook!

Wat de wasmachine betreft: ik herinnerde me een advertentie in de kerkbode van een witgoedbedrijf dat ook reparaties uitvoert. Ik kreeg een heel vriendelijke man aan de lijn. Hij zei: ,,Mevrouw, ik wil eerst even checken of u de wasmachine niet zelf kunt repareren. Anders kom ik morgen langs en betaalt u misschien voor niets 70 euro voorrijkosten. Trek de strip aan de voorkant van de wasmachine maar los, draai de dop daar open en voel even of er niet iets in zit.”

Dat bleek zo te zijn, het probleem was in een paar minuten opgelost. En dat terwijl ik zonder onze Mercy Ships-plannen, al een nieuwe wasmachine zou hebben besteld…

Drie dingen

Kortom: ik heb van de afgelopen periode geleerd dat ik echt een consumerend kind van mijn tijd ben, maar dat dit heel makkelijk anders kan. Dus ik wil u uitdagen om deze drie dingen in gedachten te houden als u iets wilt kopen:

Eén: is dit product te repareren? Twee: is dit product ook tweedehands verkrijgbaar? Drie: zou ik dit product ook kopen als ik voor twee jaar naar het buitenland zou gaan en weinig mee zou kunnen nemen? Wie weet wat het u brengt!

Elja van der Gaag en Erik Boer gaan met hun kinderen Juda en Nora aan de slag op het nieuwe schip Global Mercy. In het Friesch Dagblad vertellen ze maandelijks over hun voorbereidingen