Dit artikel is vandaag gratis

Vlieland wordt voor één dag een bedevaartsoort met een flinke wandeling een maaltijd en een vesper

De bruine vloot loopt binnen op Vlieland. 7 mei is er een bedevaart op het eiland. Foto: Niels de Vries

Op zaterdag 7 mei is de Nicolaaskerk op Vlieland voor één dag een bedevaartsoord. Er is een pelgrimage naar het kerkgebouw met een wandeltocht.

Dat meldt kerkblad Kerkbel van de Protestantse Gemeente Vlieland. Ds. Anne-Mieke van der Plaat schrijft hoe ‘de pelgrimage weer is herontdekt’, bijvoorbeeld naar Santiago de Compostella. ‘Niet zozeer vanuit godsdienstige motieven maar meer vanuit persoonlijke overwegingen.’

Vaak is een aanleiding een ingrijpende gebeurtenis in het leven, zoals het einde van het werkzame leven, een scheiding of het verlies van een dierbare, geeft de predikante als voorbeelden.

Helende werking

Lopend door de natuur en trekkend door diverse landschappen heeft dat ‘een helende werking’ op een mens. En dat kan dus ook dicht bij huis, op Vlieland. Er is op zaterdag 7 mei de keuze om drie afstanden te lopen (twintig, twaalf of zeven kilometer). De starttijden zijn 10.00, 12.00 en 14.00 uur.

Aankomst is dan tussen vier en vijf uur in de Nicolaaskerk. Daar wordt afgesloten met een voedzame maaltijd en een korte vesper. Opgave voor de pelgrimstocht verloopt via jmbvanderplaat@hetnet.nl. Deelname kost 15 euro.

Nieuws

menu