Dit artikel is vandaag gratis

De eerste originele Friestalige passie gaat op 8 april in Minnertsga in première

Eppie Dam en Gerben van der Veen bekijken de uitgave van In Frjemdling yn Jeruzalem, september 2021. Foto: Simon Bleeker

De passie In Frjemdling yn Jeruzalem van Eppie Dam en Gerben van der Veen wordt 8 april voor het eerst opgevoerd in de Meinardstsjerke in Minnertsga.

Op 9 en 10 april volgen uitvoeringen in de rooms-katholieke kerk in Heerenveen. Het is de eerste originele Friestalige passie. Schrijver Eppie Dam baseerde zich op het lijdensverhaal van Jezus uit alle vier de evangeliën. Ook het verhaal van de Emmaüsgangers komt aan de orde. Dat is ongebruikelijk: passies eindigen over het algemeen met de graflegging van Jezus.

Gerben van der Veen componeerde de muziek met de gebruikelijk vormen van koralen, aria’s, recitatieven, maar met een voor passies ongebruikelijk instrumentarium met onder meer marimba, harmonium, althobo en slagwerk.

Uitvoerenden zijn onder anderen het koor Hortus Vocalis, Ben Brunt (Jezus) en Fardau van der Woude (Maria Magdalena). Bezoekers mogen het slotkoraal, op de melodie van de bekende hymne Abide with me , meezingen.

Nieuws

menu