Dit artikel is vandaag gratis

Einde aan kerkdiensten in Antonius Ziekenhuis in Sneek: 'Alleen met hoogtijdagen zijn er nog vieringen'

Antonius Ziekenhuis in Sneek. Foto: Simon Bleeker

Per 1 januari 2023 zijn er geen reguliere kerkdiensten meer in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Alleen op de kerkelijke hoogtijdagen zijn er nog vieringen.

De reden is dat er volgens het ziekenhuis te weinig belangstelling is voor de zondagse vieringen, zo laat woordvoerder Piet Jan Nauta van het ziekenhuis in Sneek weten. Soms zijn er maar enkele bezoekers.

Ook speelt mee dat er tegenwoordig andere mogelijkheden zijn om een kerkdienst te volgen. ,,Bijvoorbeeld op de tablet kun je online de dienst van je eigen kerk meemaken.’’ Het ziekenhuis ziet ook dat dit in de praktijk al gebeurt.

Alleen met hoogtijdagen

Wat wel blijft is dat met kerkelijke hoogtijdagen, zoals Kerst en Pasen, er vieringen zijn. Net als de herdenkingsplechtigheid voor overledenen die jaarlijks in november wordt gehouden in de vier Friese ziekenhuizen in Leeuwarden, Sneek, Drachten en Heerenveen.

Met Kerst pakt het ziekenhuis dit weekeinde flink uit. Zo gaat vrijdag het Leger des Heils langs de verpleegafdelingen. Op kerstavond (19.00 uur) komt het Lemster Mannenkoor met honderd man langs, vertelt Nauta. Eerste kerstdag is er een dienst waarin pastoraal werker Thea Tholen-Haagsma uit Stiens zal voorgaan. Aanvang van de viering in het stiltecentrum is 10.00 uur.

Antonius was nog het laatste Friese ziekenhuis waar zondagse vieringen werden gehouden. Eerder dit jaar stopte MCL in Leeuwarden er mee. Daar was ook de lage opkomst bij de vieringen een reden voor de opheffing.

Nieuws

menu