Dit artikel is vandaag gratis

Vanaf vandaag komen vijfduizend jongeren samen op een Europese Taizé-bijeenkomst in de Oost-Duitse havenstad Rostock

Europese Taize Ontmoeting in Valencia, Spanje, december 2015. Foto: Wiesia Klemens

De 45ste Europese Taizé-jongerenbijeenkomst vindt plaats van 28 december tot en met 1 januari in de Duitse stad Rostock. Het evenement wordt georganiseerd door de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé in samenwerking met de plaatselijke kerken.

‘Verwelkomd door de kerken en de bevolking van Rostock en omgeving, zullen 5000 jongeren uit heel Europa en daarbuiten samen een impuls van hoop zoeken’, laat Taizé weten.

Aanbidding, lofprijzing en gebed zijn belangrijke onderdelen van het programma. De gemeenschappelijke gebedssessies vinden plaats in de HanseMesse, het congrescentrum van Rostock. Daar worden ook workshops gehouden over verschillende spirituele, sociale, artistieke, politieke en economische thema’s.

Gebed met Gauck

Het is voor het eerst dat Taizé een bijeenkomst houdt in het noordoosten van Duitsland, een van de meest geseculariseerde streken van Europa. De autoriteiten steunen de bijeenkomst. De voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, Joachim Gauck, zal spreken tijdens de gebedssessie op 30 december.

Bij aankomst op woensdag worden de deelnemende jongeren onthaald met een boodschap van broeder Alois Löser, de overste van de Gemeenschap van Taizé. Die gaat over de ‘innerleven en solidariteit’. Broeder Alois was de afgelopen dagen in Oekraïne, waar hij kerkleiders bezocht een ontmoetingen had met jongeren in de steden Kiev en Lviv.

Nieuws

menu