Dit artikel is vandaag gratis

Franse onderzoekscommissie: zeker 216.000 kinderen misbruikt in Franse katholieke kerk

François Devaux, is slachtoffer van seksueel misbruik door een Franse priester. Hij richtte slachtoffervereniging 'La parole liberee'. Devaux speelde een grote rol in het bekend worden van de misbruikproblemen in de Franse Rooms-Katholieke Kerk. Foto: THOMAS COEX

Naar schatting 216.000 kinderen en jongeren zijn sinds 1950 het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door geestelijken in de Franse rooms-katholieke kerk, concludeert een onderzoekscommissie, en misschien wel 330.000.

Het getal van 330.000 wordt bereikt als sls slachtoffers van misbruik gepleegd door mensen zonder officiële functie in de kerk worden meegeteld. In de aanloop naar de presentatie van het rapport op dinsdag, dat bijna 2500 pagina’s telt, werd bekendgemaakt dat het aantal daders binnen de kerk werd geschat op 2900 tot 3200. Hun slachtoffers waren voornamelijk jongens.

Het hoofd van de onafhankelijke commissie, Jean-Marc Sauvé, zei tijdens een presentatie van de resultaten dat het probleem nog steeds bestaat en uitte ook kritiek op de houding van de kerk. Die zou zich decennialang, tot zeker 2000, onverschillig hebben opgesteld tegenover de slachtoffers van het misbruik. Er was sprake van nalatigheid, zwijgen en een gebrek aan maatregelen tegen het misbruik.

De onderzoekscommissie werd eind 2018 opgericht door Franse bisschoppen die meer duidelijkheid wilden over het misbruik in eigen land en het vertrouwen van het publiek in de kerk wilden herstellen. In dat jaar zei paus Franciscus dat het seksueel misbruik binnen de kerk moest worden uitgeroeid. De commissie bestaat uit 22 leden. Het zijn onder anderen artsen, historici, sociologen en theologen.


Nieuws

menu