Dit artikel is vandaag gratis

Friese passie opnieuw in katholieke kerk in Heerenveen en op televisie te zien (na uitverkochte voorstellingen in 2022)

De uitvoering van de Friese passie vorig jaar in Heerenveen. Foto: Simon Bleeker

Na het succes in 2022 van de nieuwe Friese passie In frjemdling yn Jeruzalem heeft de organisatie van Collegium Vocale Fryslân besloten dit jaar weer twee uitvoeringen te doen, op 1 en 2 april.

Locatie is dan de H. Geestkerk in Heerenveen. Omrop Fryslân maakt er een tv-registratie van, die op Goede Vrijdag (7 april, 19.30 uur) wordt uitgezonden.

In frjemdling yn Jeruzalem , met als ondertitel De passy fan in sjenne r (De passie van een ziener), is gebaseerd op alle vier evangeliën en ging op 8 april vorig jaar in Minnertsga in première. Daarna volgden nog twee uitvoeringen in de katholieke kerk in Heerenveen. De belangstelling was zo groot dat een aantal mensen moest worden teleurgesteld.

De Friese tekst is van dichter en schrijver Eppie Dam. Gerben van der Veen componeerde de muziek met de gebruikelijke vormen zoals koralen, recitatieven, aria’s en koren maar met bijzondere instrumentatie zoals harmonium, marimba, fluit, althobo, harp, pauken, slagwerk en strijkers. Nieuw is de toevoeging van het verhaal van de Emmausgangers, waarmee de passie wordt verplaatst naar het hier en nu. Kaarten zijn te koop via: collegiumvocalefryslan.nl

Nieuws

menu