Dit artikel is vandaag gratis

Friezen aanwezig bij de heiligverklaring van Titus in Rome: 'Dit is hiel bysûnder'

Lydia (20) en Lucas (21) Hoitinga uit Bolsward bij de heiligverklaring van Titus Brandsma. Foto: Lodewijk Born

Bij de heiligverklaring van Titus Brandsma waren zondagochtend ook veel Friezen aanwezig. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal met Titus.

Lydia (20) en Lucas (21) Hoitinga uit Bolsward tonen de Friese vlag voor de Sint-Pieter. Hoe is het om hier nu te zijn? ,,Hiel bysûnder!’’, zegt Lucas.

Je weet al langer dat het gaat gebeuren maar nu staat hij hier met zijn zus, met moeder Gudrid (49), vader Tiemen (50) en zijn jongste zusje Gerlant (13). ,,Je komme der yn dizze dagen efter dat Titus folle mear wie as in Boalserter. Hy is wichtich foar minsken út de hiele wrâld”, zegt zijn vader.

Vorig jaar was het gezin in Zuid-Duitsland en bezochten ze Dachau, het concentratiekamp waar Titus in 1942 stierf. De Hoitinga’s bezochten het kamp precies op zijn sterfdatum. ,,Pikefel’’, zegt Tiemen over dat moment. Zijn echtgenoot haakt in op de naam van Titus. ,,Ik siet op de Titus Brandsma-skoalle. De namme is sa fertrouwd foar ús, dat je tinke dat it gewoan is. Mar Titus is net gewoan.’’

Meemaken

Iemand die ook opvalt op het Sint-Pietersplein is Yde de Jong uit Dordrecht (58), met een Fries overhemd, Friese stropdas en zelfs een Fries mondkapje. Hij heeft Friese wortels. ,,Ik volg mijn hele leven Titus al, ook voor hij zalig werd verklaard in 1985.’’

Thuis werd er veel over Titus gesproken door zijn opa. ,,Altijd had hij de hoop dat Titus heilig zou worden verklaard, het moest van hem ook veel eerder dan nu’’. De Jong is met vrienden naar Rome gekomen. ,,Ik wilde dit gewoon ‘meemaken.’

Vernoemd

Naast hem staat Titus Kramer uit Blaricum. ,,Ik ben naar Titus vernoemd. En voor 1/32 familie van hem.’’ Zo heeft iedereen een eigen verhaal met Titus.

Bisschop Ron van den Hout komt voor aanvang van de mis nog even langs om het Nederlandse vak te begroeten. Hij glundert. ,,Het is zo ver. Zaterdagavond hadden we al een prachtige viering, maar nu is het moment.’’ Hij wijst naar het podium waar hij zal zitten, vlakbij alle andere geestelijken. En weg is hij.

Rustig in Oegeklooster

In tegenstelling tot het Sint-Pietersplein is het niet druk bij het monument van Titus Brandsma bij de oprit naar de boerderij waar hij werd geboren, maar sommige fietsers en wandelaars kiezen zondag met opzet deze route. Tineke de Jager en Eddy Koops uit Sneek bijvoorbeeld.

Eddy kende het wel; hij heeft hier vaak gefietst omdat zijn zoon tot voor kort hier om de hoek woonde. Maar Tineke is er nooit eerder geweest en wilde juist vandaag hier graag even naartoe. ,,Ik heb vanmorgen de heiligverklaring live gevolgd op televisie, want Titus spreekt me al heel lang heel erg aan. Dat hij zich in de oorlog zo uitsprak tegen nazi’s en nsb’ers en kranten waarschuwde dat ze zich daar niet mee moesten inlaten; dat hij dat gedúrfd heeft. En ook bijzonder vind ik dat iemand die zó geleerd is, zó knap, zo heel gewoon is gebleven.”

Tineke kerkt bij de Sint Antonius van Paduaparochie in Sneek en is er voorzitter van het parochiekoor Sint Cecilia. ,,We hebben weleens een lied over Titus Brandsma ingestudeerd, gemaakt door Chris Fictoor. En we hebben wel gezongen in Dokkum, bij de Bonifatiusbron, waarbij Titus de teksten voor de staties heeft gemaakt. Je kunt wel zeggen dat Titus me al die jaren is blijven achtervolgen.”

Bijzonder om op zo’n dag hier te staan, vindt ze. Ze plukt met Eddy wat bloemen uit de berm en steekt ze achter het tekstbord op het monument. Voor Titus.

Nieuws

menu