Gebedsweek voor Libanon verdrijft de stilte na de klap

Matthijs Varwijk is geboren in Libanon en bezoekt het land nog vaak. De afgelopen jaren zag hij de onrust toenemen, dit jaar volgden hyperinflatie, Covid-19 en de explosie in de haven. Nu organiseert hij een week van gebed voor het land.

Nunspeet In 1983 werd Matthijs Varwijk geboren in een bergdorpje net buiten Beirut. Het land zat toen midden in de Libanese burgeroorlog (1975-1990), Varwijks ouders werkten in Libanon voor de interkerkelijke organisatie Jeugd met een Opdracht. „Ze bemoedigden de lokale christenen, baden dagelijks voor de situatie van het land en op praktisch gebied hielpen ze door schade aan huizen als gevolg van de oorlog te herstellen.”

Een aantal maanden na zijn geboorte keerde zijn ouders terug naar Nederland, tot zijn vijftiende verjaardag ging hij nooit terug naar Libanon. Maar in 1998 bezocht hij het land samen met zijn vader, daarna is hij er vaak geweest; Varwijk zegt een speciale band met het land te voelen.

,,Afgelopen januari was ik er voor het laatst. Toen merkte ik dat het niet goed ging: de Libanese munt was altijd heel stabiel; 1 dollar was altijd 1500 Libanese lira waard. Maar in januari was het tweeduizend lira en in de zomer kreeg je voor een 1 dollar tienduizend lira. Mensen kunnen zo steeds minder kopen voor hun geld.”

Een miljoen vluchtelingen

De situatie in het land is al langer moeilijk, aldus Varwijk. „Libanon is ongeveer even groot als Nederland, maar het land heeft veel minder inwoners: voordat de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak woonden er ruim vier miljoen mensen, maar daar kwamen zeker een miljoen Syrische vluchtelingen bij. Dat heeft veel invloed op het land.”

De problemen stapelden zich sindsdien op. „Toen ik afgelopen mei en juni via WhatsApp contact had met vrienden in Libanon begreep ik al dat het heel slecht gaat met het land. De kerken van Libanon riepen 15 juli uit tot een gebedsdag, toen heb ik wat mensen uit mijn omgeving gevraagd om mee te bidden, gewoon met een klein groepje in het huis van gebed hier in Nunspeet.”

Ik sprak een voorganger uit Libanon die zei heel blij te zijn dat we nu een week van gebed houden. Alle aandacht van augustus is al weer weg

Op 4 augustus werden de zorgen van Libanon voor iedereen zichtbaar met de explosie in de haven van Beirut. Ruim tweehonderd mensen overleden bij de klap, die tot in Turkije, Syrië en Israël gevoeld werd. 6500 mensen raakten gewond, duizenden raakten dakloos. Hulporganisaties spoedden zich om hulp te verlenen, wereldwijd volgden steunbetuigingen, gebeden en collectes.

„Maar daarna werd het weer stil. Ik sprak vorige week een voorganger uit Libanon die zei heel blij te zijn dat we nu een week van gebed houden, omdat alle aandacht van augustus al weer weg is.”

Aftrap op YouTube

Maandagavond was de aftrap van die gebedsweek met een live-uitzending op YouTube. Een Libanese voorganger vertelde daarin dat het leven moeilijk is voor iedereen in Libanon: zowel voor christenen als voor niet-christenen.

„Door onze ogen op Jezus gericht te houden, maken we het verschil voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Kerkbijeenkomsten liggen momenteel stil vanwege de coronacrisis. Maar we blijven contact houden. We zoeken de mensen thuis op, we brengen voedselpakketten en we bidden samen. Aan niet-christenen laten we zo de liefde van Jezus zien.”

Bedenk wat het met hen doet als ze beseffen dat er mensen in Nederland zijn die ze niet kennen, die ze nooit gezien hebben, die voor hen bidden

In de YouTube-aftrap zei Varwijk met de gebedsweek primair christenen in Libanon te willen steunen: „Bedenk wat het met hen doet als ze beseffen dat er mensen in Nederland zijn die ze niet kennen, die ze nooit gezien hebben, die voor hen bidden. Alleen dat is al een hele bemoediging.”

Maar het gebed heeft de kracht om meer te doen, aldus Varwijk: „Als je de Bijbel leest, dan zie je dat God generaties lang goed was voor Israël, omdat een koning als David met God leefde. Dat werkt door. Wij geloven door ons gebed ook iets goeds voor Libanon te kunnen bewerkstelligen.”

Zie voor meer informatie www.bidvoorlibanon.nl

Nieuws

menu