Gedwongen abortussen, mishandelingen en stelselmatige ondervoeding. Het leven in de Noord-Koreaanse gevangenissen in kaart gebracht

,,Hoe ben jij nog steeds in leven?” Deze confronterende vraag kreeg de Noord-Koreaanse vrouwelijke gevangene Lee van een officier van ’s lands staatsveiligheidsdienst. Een onthullend fragment uit het nieuwe rapport dat Korea Future uitbracht over het Noord-Koreaanse gevangenissysteem.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un in 2022.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un in 2022. Foto: AFP

Na een eerste fase van gedetailleerd onderzoek naar het gevangenissysteem in het land heeft Korea Future 597 daders van 5181 schendingen van mensenrechten tegen 785 gedetineerden in 148 Noord-Koreaanse strafinstellingen kunnen vaststellen. Dat gebeurde op basis van 259 interviews met overlevenden, daders en getuigen. Daaraan kunnen als bewijsmateriaal duizenden pagina’s van gedocumenteerde getuigenissen worden toegevoegd. Het rapport North Korean prison database wordt woensdag gepresenteerd in het Europees Parlement tijdens een webinar met als gastheer Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

Online datatbase van Korea Future

Korea Future heeft de informatie voor de North Korean Prison Database verzameld op de website www.nkpd.io De niet-gouvernementele organisatie die mensenrechtenschendingen in Noord-Korea onderzoekt noemt het ‘een uitgebreid en groeiend archief van schendingen van het internationaal recht die hebben plaatsgevonden in het Noord-Koreaanse strafsysteem’. Met de database wil Korea Future ondersteuning bieden aan beoefenaars van juridische beroepen, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, journalisten en anderen ‘die werken aan gerechtigheid en verantwoording’. Om bij te dragen aan mogelijke vervolging van de daders zijn de specifieke juridische elementen van elke gedocumenteerde schending van het internationaal recht opsplitst.

Nieuws

menu