Geldwervingsactie Kerkbalans Kurioskerk: 552 enveloppen coronaproof bezorgen

Met het luiden van de kerkklok werd zaterdag om 12.00 uur in de protestantse wijkgemeente Huizum-West officieel een begin gemaakt met de Actie Kerkbalans. De 552 enveloppen gaan dit jaar coronaproof bij de adressen langs.

Koster David Droogsma hing zaterdag het spandoek Actie Kerkbalans op bij de Kurioskerk. De jaarlijkse geldwervingsactie duurt tot en met 30 januari.

Koster David Droogsma hing zaterdag het spandoek Actie Kerkbalans op bij de Kurioskerk. De jaarlijkse geldwervingsactie duurt tot en met 30 januari. Foto: Marchje Andringa

Buiten, voor de Kurioskerk, hangt een spandoek, waarmee zichtbaar voor een ieder aangegeven wordt dat de jaarlijkse geldwervingsactie weer is begonnen.

Kerkbalans duurt van 16 tot en met 30 januari en normaal gesproken zou dat ook in Huizum-West een moment geweest zijn waar men gezamenlijk bij stil had gestaan, vertelt scriba Alie Brouwer-Meindertsma. ,,Dan kwamen we met elkaar samen in de Kurioskerk met een hapje en een drankje, en dan maakten we er echt iets feestelijk van.”

552 enveloppen

Maar door de coronabeperkingen kan dat dit jaar niet. Zeker niet als je weet dat in de Leeuwarder wijk zo’n dertig Kerkbalanslopers en contactpersonen ingezet worden voor de elf secties waarin de gemeente is verdeeld. ,,We hebben 552 enveloppen die naar de adressen moeten.”

Lees ook: Gebedsweek voor eenheid vooral online

Die worden nu door de bus gegooid en niet persoonlijk overhandigd - om contact zoveel mogelijk te vermijden. Ook al beseft de scriba hoe jammer het is dat er niet even dat mogelijke praatje aan de voordeur kan plaatsvinden. Bij Kerkbalans was dat vaak ook een moment dat men even iets terughoorde over de kerk of hoe het met mensen persoonlijk is.

In ieder geval zit er nu ook een retourenvelop bij zodat gemeenteleden het briefje met wat ze willen geven voor de kerk zelf kunnen terugsturen

,,Maar er waren ook al contactpersonen die in andere jaren ook niet altijd de envelop overhandigden, zo weet ik. In ieder geval zit er nu ook een retourenvelop bij zodat gemeenteleden het briefje met wat ze willen geven voor de kerk zelf kunnen terugsturen.”

Helemaal digitaal

De landelijke organisatie van Actie Kerkbalans, die Kerkbalans voor vier kerkgenootschappen, publicitair voorbereidt, stelde zelfs een stappenplan op waarmee het - als men dan wilde - dit jaar helemaal coronaproof kon: álles digitaal via de mail (zie kader). Het afgelopen jaar hebben kerkelijke gemeenten gemerkt dat corona ook invloed had op de financiële huishouding van de kerk.

Wat er ook aan de hand is in de wereld, je ziet toch dat gemeenteleden altijd bereid zijn om voor de plaatselijke kerk te geven

Sommige kerken kregen juist meer collectegelden binnen via de bank, anderen zagen de inkomsten teruglopen. Actie Kerkbalans presenteert vrijdag een rapport over onder meer de geefbereidheid van kerkleden. Alie Brouwer-Meindertsma heeft voor de protestantse gemeente Huizum geen zorgen. ,,Wat er ook aan de hand is in de wereld, je ziet toch dat gemeenteleden altijd bereid zijn om voor de plaatselijke kerk te geven. Wij gaan daarom ook deze Actie Kerkbalans met een positief gevoel in.”

Lees ook: ‘Iedere weldenkende christen zou een christen-socialist moeten zijn’

Vorig jaar bracht de rondgang langs de gemeenteleden in protestants Huizum ongeveer 215.000 euro op. Het College van Kerkrentmeesters hoopt nu op een bedrag van circa 205.000 euro. Het wordt sowieso een bijzonder jaar voor de gemeenteleden, want in het voorjaar wordt begonnen met de verbouw en modernisering van de kerkzaal van de Kurioskerk. De kerk dateert van 1964, de zaal is nadien niet veranderd.

Nieuws

menu