Religieuze minderheden in India systematisch blootgesteld aan intimidatie, verkrachting en moord, aangewakkerd via sociale media

Geweld tegen christenen en moslims is aan de orde van de dag in India. Volgens Open Doors worden religieuze minderheden systematisch blootgesteld aan intimidaties, verkrachting en moord.

Kirti's man werd vermoord nadat hij zich bekeerde tot het christendom.

Kirti's man werd vermoord nadat hij zich bekeerde tot het christendom. Foto: Open Doors

„De mate waarin de staat medeplichtig is en geweld tegen religieuze minderheden door de vingers ziet, is schokkend”, stelt een onderzoeker van de London School of Economics. In opdracht van Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, werd het gisteren gepresenteerde rapport Destructive lies (Verwoestende leugens) opgesteld.

Hoeveel mensen in India christen zijn is niet precies bekend. Officieel gaat het om 2,3 procent van de bevolking. In India wonen zo’n 1,4 miljard mensen, dus dan zou het gaan om zo’n 32 miljoen christenen. Maar de werkelijke cijfers kunnen hoger liggen, stellen de onderzoekers in het rapport. De Indiase voorganger Solomon Das, die gisteren aanwezig was bij een digitale presentatie van het rapport, vermoedt dat het gaat om ongeveer 5 procent van de bevolking. Dat zou neerkomen op zo’n 69 miljoen mensen in India.

Hindoenationalisme

In 2020 werden 12.150 Indiase christenen slachtoffer van gewelddadige incidenten. 1893 personen werden fysiek misbruikt, achttien mensen werden vermoord. Dit zijn de cijfers die geregistreerd zijn, Open Doors sluit niet uit dat het aantal gevallen in werkelijkheid hoger ligt.

Gewelddadige aanvallen worden volgens de onderzoekers vaak genegeerd en goedgepraat door regionale overheden, politie en media om de band met India’s invloedrijke nationalistische hindoe-organisaties niet te schaden. „Het is zichtbaar, op de werkvloer”, stelt een van hen. „Bureaucraten, de politie, de rechters in de lagere rechtbanken, velen werken samen. Politici en vooraanstaande religieuze leiders en invloedrijke mediabedrijven geven openlijk signalen waarmee ze dit gedrag goedkeuren.”

Het hindoeïsme is de belangrijkste religie in India. Hindoe-extremisten doen er volgens Open Doors alles aan om christenen en moslims hun land uit te krijgen: een echte Indiër is immers een hindoe. Onder meer de leidende politieke partij BJP van premier Narendra Modi propageert dat hindoenationalisme.

Sociale media

Onder meer leugens verspreid op socialemediaplatformen zoals Facebook en Twitter wakkeren de vuurtjes aan. Daar worden moslims en christenen valselijk beschuldigd van het smokkelen van vee, het bezitten van rundvlees of gedwongen religieuze bekering. ‘Hiermee framen ze hun gewelddadige aanvallen op minderheden als een vorm van ‘burgerlijke’, patriottische en religieuze plicht om dergelijk toegeschreven gedrag te voorkomen’, aldus de onderzoekers.

Ze roepen socialemediabedrijven op meer mensen in dienst te nemen die ‘specifieke lokale kwesties van discriminatie, intimidatie en geweld die op hun platforms en apps circuleren’ kunnen aanpakken.

De presentatie van het rapport gisteren vormde de aftrap van een zomercampagne waarbij Open Doors de spotlight op de situatie in India zet. Zo werd gisteravond een digitale avond van gebed voor India gehouden.