Hervormden nog één keer naar Alde Tsjerke in Kollumerzwaag

Het is een afscheid van een gebouw, maar ook weer niet echt. Zondag houden de hervormden in Kollumerzwaag voor het laatst een reguliere hervormde dienst in de Alde Tsjerke, de monumentale kerk in het dorp.

Zondag houden de hervormden in Kollumerzwaag voor het laatst een reguliere hervormde dienst in de Alde Tsjerke, de monumentale kerk in het dorp.

Zondag houden de hervormden in Kollumerzwaag voor het laatst een reguliere hervormde dienst in de Alde Tsjerke, de monumentale kerk in het dorp. Foto: Lodewijk Born

Door de fusie met de gereformeerden worden straks bijna alle (zondagse) diensten gehouden in de Grutte Tsjerke, de vroegere gereformeerde kerk. Alleen nog voor speciale diensten zal de hervormde kerk worden gebruikt, legt kerkelijk werker Pieter Knijff uit. ,,Als er niet meer dan 170 kerkgangers komen, dan kunnen we een dienst houden in de Alde Tsjerke. Anders is het gebouw gewoon te klein.”

Goede Vrijdag

Geschat wordt dat er daarom in de zomermaanden drie vieringen kunnen plaatsvinden. Ook bij de avonddiensten van biddag en dankdag gaat de kerk open. En dan zijn er nog de vertrouwde diensten op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. De Knijff: ,,De hervormden waren het hier ook gewend om op Goede Vrijdag een ochtenddienst te houden, met een avondmaalsviering. Dat blijven we ook voortzetten.”

Ook trouw- en rouwdiensten kunnen in de fraaie kerk uit de twaalfde eeuw plaatsvinden, die zo beeldbepalend is in het dorp.

Op oudejaarsdag werd bij de notaris de fusieakte al getekend, die nu leidt tot de nieuwe Protestantse Gemeente te Kollumerzwaag. ,,Het had vooral te maken met fiscale en administratieve voordelen om dat tekenmoment naar voren te halen. De fusie vieren we pas op zondag 7 juni. Daar willen we ook echt een feestelijk tintje aan geven.”

Grutte Tsjerke

De beide gemeenten wilden echter het proces van praktisch samengaan niet onnodig versnellen. Zo moeten er nog de nodige zaken geregeld worden rond het pastoraat, de indeling van de wijken en de invulling van de kerkenraad. Daar wordt dit halfjaar nog rustig de tijd voor genomen.

Het is een markeringsmoment waar we als hervormden bij willen stilstaan

Er ontstaat nu een gemeente van zo’n vijftienhonderd leden. Pieter Knijff is parttime werkzaam, collega Peter Strietman is fulltime voorganger. De gemeente beschikt over twee kerken en het moderne verenigingsgebouw De Boei, bij de Grutte Tsjerke.

Terwijl de storm gistermiddag tekeer ging, kwam de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Dokkum voor de laatste keer samen in de kerk aan de Snip. Het was een emotionele bijeenkomst https://t.co/R08ID7nebw via @Frieschdagblad

— FD Kerkredactie (@FD_kerk) February 10, 2020

Sinds 1 januari zijn de hervormde begraafplaats en gebouw de Rank ondergebracht in een aparte stichting.

Afscheidsdienst

In de speciale afscheidsdienst staat zondag het verhaal van Abraham en zijn reis naar het onbekende land en ‘verhuizen’ centraal, vertelt De Knijff. ,,Het is toch een markeringsmoment waar we als hervormde gemeente met elkaar bij willen stilstaan. Waarbij we ook weten: God gaat met ons mee.”

Voor de kindernevendienst is het een échte verhuizing, want die zal de spullen die altijd worden gebruikt daadwerkelijk meenemen naar de nieuwe locatie.

Na afloop van de dienst is er gelegenheid om met elkaar koffie te drinken in de Rank. Daar kunnen mensen herinneringen ophalen en verhalen met elkaar delen.

De viering in de Alde Tsjerke begint om 9.30 uur.

Nieuws

menu