Het is voor veel moslims in Egypte levensgevaarlijk om zich tot het christendom te bekeren. Waarom doen ze het dan toch?

Versiering van een gigantische halve maan en een kruis markeerden in 2021 het begin van de islamitische heilige vastenmaand ramadan in een voornamelijk christelijke wijk van Cairo.

Versiering van een gigantische halve maan en een kruis markeerden in 2021 het begin van de islamitische heilige vastenmaand ramadan in een voornamelijk christelijke wijk van Cairo. Foto: AFP

Onlangs was ik een week in Egypte met Stichting De Ondergrondse kerk. We bezochten een partnerproject in Caïro en voerden ook gesprekken met christenen die voorheen moslim waren. Uit alle verhalen werd meteen duidelijk: breken met de islam is daar heel gevaarlijk.

Afvalligen worden beschouwd als ontrouw. Zij schenden de eer van Allah en zijn profeet Mohammed en vormen een bron van schande voor de familie en de bredere moslimgemeenschap. Trouw aan Allah (en Mohammed) blijkt uit het nauwgezet volgen van zijn regels. De standaard ligt hoog. Afvalligen verdienen, als zij niet op tijd berouw betonen, de doodstraf. Op die manier worden ze ultiem beschaamd voor de schande die ze belichamen. Ondanks het feit dat sommige Korangeleerden deze consequentie voor afvalligheid verwerpen, was het voor de ex-moslims die wij in Egypte spraken een reële dreiging.